4 DAKİKADA BİR ÖMÜRLÜK HAYAT DERSİ

4 DAKİKADA BİR ÖMÜRLÜK HAYAT DERSİ


Tekrar Tekrar İzlenesi Bir Video


2006'da kurulan ve dünyayı; ilginç şeyleri avlamayı seven, mütemadiyen okuyan, daha da çok yazan, hayata dair merakını devamlı taze tutan bir birey olarak kendi lensinden anlatan Brain Pickings'in mimarı Maria Popova, günlük ilham hapı gibi biri… Brain Pickings web sitesinin yanında Literary Jukebox'ta değerli kitaplardan alıntılara, içeriğine uygun şarkılarla aşk yaşatan ve edebiyata müziği katan Popova, 7 yılda öğrendiği 7 hayat dersini şiir gibi bir videoyla paylaştı.

 

'7 Things I Learned in 7 Years of Reading, Writing, and Living' isimli video, Maria Popova'nın deneyimlerinden yola çıkıyor ve  yolun sonuna gelindiğinde herkesin gerçekliği olmayı başarıyor. "Bilmiyorum"un tek yanlış cevap olduğu ve herkesin ödünç alınmış fikirler peşinde koştuğu bir dönemde, Popova fikrinizi değiştirme lüksünün paha biçilmez hafifliğini hunharca kullanmanızı söylüyor. 

 

 

Halk için sanatı çöp kutusuna atıp dijital buruşturma sesiyle kulaklarınıza çoklu orgazmlar yaşatacak ikinci ders, başkaları için değil kendiniz için yaşamanız gerektiğine değiniyor. Prestij, statü, para ve onay için yapılan şeylerin tatmin edici ve heyecan verici olmadığını söyleyen Popova, kalbinizi navigasyon aleti yapıp yolunuza bakmanızı öğütlüyor. 

 

 

Sözlerinizin uzay boşluğunda süzülmediğinin ve sizin ağzınızdan çıkıp başkasının canını yakabileceğinin altını çizen Popova, kalbinizi ve zamanınızı paylaşma konusunda cimri olmamanızı söylüyor. İnsanları yermeye ayrılan fazla mesainin yerini övmenin alması gerektiğine inanan Popova, var olmanın cesaret istediği dünyada karşılıklı anlayışın hayat kaynağı olduğunu belirtiyor. 

 

 

Hayatı bazen hızlı ileri sar modundan çıkarıp, meditasyon yaparak, varış noktası olmayan uzun yürüyüşler ve bisiklet yolculuklarıyla yavaş çekime almanız gerektiğine inanan Maria Popova, gündüz düşleriyle gerçekliğinizi renklendirmenizi öğütlüyor. Gündüz düşlerinin sonunda uykuya dalmanızı söyleyen Popova, her şeyin ilacı uykuyu geri plana atarak mabed olan vücudunuza hakaret etmemenizi savunuyor. 

 

 

Maya Angelou'nun beynine selam çakan Maria Popova, insanlara ön yargı filtresinden bakmayıp, size gösterdikleri kadarına inanmanızı; sizin kim olduğunuzu tanımlamaya çalışanlara ise kulak asmamanızı nasihat ediyor.

 

 

Jim Elliot'ın "Neredeyseniz orada olun" sözüne gönderme yapan Popova, kim olduğunuzu önemsiz etkenlerle tanımlamaya çalışan kültüre baş kaldırmak gerektiğine inanıyor ve hayatı yaşanır kılan şeyleri hatırlamanızı öneriyor.

 

 

Bir gecelik başarı hikayelerinin şehir efsanesinden öteye gidemediğini hatırlatan Popova, önemli şeylerin zaman aldığını hatırlatıyor ve uğraşmaya değer şeyler için uğraşılması gerektiğini öğütlüyor.