VİKTORYA DÖNEMİ LONDRA’SINDA EVSİZ OLMAK

VİKTORYA DÖNEMİ LONDRA’SINDA EVSİZ OLMAK


Geçmişe Hüzünlü Bir Yolculuk


İnsanların yaşayabileceği en büyük sorunlardan biri olan evsizlik, özellikle soğuktan buz kestiğimiz şu günlerde insanı çok daha fazla düşündürüyor. Evsizlik sadece modern şehir hayatının değil, geçmiş zamanların da problemlerinden biriydi.  Maalesef de hep öyle kalacak gibi…

 

Londra’daki The Geffrye Museum’da düzenlenecek Homes of the Homeless: Seeking Shelter in Victorian London isimli sergi, 1890’lı yıllarda sokakta hayatta kalma savaşı veren evsizlerin fotoğraflarını ve hayatlarının gerçeğini yüzümüze vuruyor.

 

 

Fotoğraf serisi,  1893 yılında Salvation Army tarafından kurulan Blackfriars’taki evsiz sığınağında çekildi. Evsizlerin bir gece kalmak için 1 Peni ödedikleri sığınakta, her yaştan erkek kalıyormuş. Siyah beyaz çekilen fotoğraflarda, robotik düzende sıraya dizilmiş halde yemek yiyen ve tabutu andıran tahta kutuların içinde uyumaya çalışan evsizleri görüyoruz.

 

 

 

Serginin küratörü Hannah Fleming, fotoğraflarda gördüğümüz gerçek her ne kadar üzücü ve depresif olsa da, evsizlerin hayatlarının Charles Dickens romanlarında tanımlandığı gibi olmadığını belirtiyor. Ama sığınakların sadece kısa vadede evsizlere çare olmasının en büyük sorunlardan biri olduğunu da ekliyor.

 

"A Recess on a London Bridge" Augustus Edwin Mulready

 

24 Mart – 12 Temmuz arasında The Geffrye Museum’da ziyaret edilebilecek sergide aynı zamanda, Thomas Benjamin Kennington ve Augustus Edwin Mulready gibi ressamların evsizlik temasını işleyen tabloları da yer alacak.

 

“The Pinch of Poverty” Thomas Benjamin Kennington