APPLE GERÇEKTEN İLK ARABASINI MI ÜRETİYOR?

APPLE GERÇEKTEN İLK ARABASINI MI ÜRETİYOR?


Bir oyunun daha kuralları değişecek


Önümüzdeki yıl kuruluşunun 40. yılını kutlayacak Apple, bu hafta sonu Silikon Vadisi’nde yankılanan sağlam dedikodulara göre ilk araba modelinin üstünde çalışıyor.

Röportajlarda aşırıya kaçan sorular bile sorulduğunda verdiği net cevaplarla kıvırmayan bir CEO olduğunu kanıtlayan Tim Cook’a ilk konferansta sorulacak baba esprisiyle karışık soru da belli oldu: Merhaba, nasıl gidiyor araba?

Mac ile eve girebilen boyuttaki bilgisayar endüstrisini değiştiren, iPod ile yolluk müzik sistemini baştan yorumlayan, iPad ile ne idüğü belirsiz bir tasarımı keşfeden ve iPhone ile de A’dan Z’ye herkesin cebine ileri tasarımın faydalarını ışınlayan şirket için önümüzdeki yıllar gerçek anlamda bir dönüm noktası işlevi görecek.

Son çıkan iPhone modelleri, transferinin üstünden 15 hafta geçmesine rağmen hala gol atamayan futbolcuları andıran iWatch ve kafası karışık şirket politikaları yüzünden ‘fanboy’ olarak da bildiğimiz Apple hastalarını biraz marka bağlılığından kopartan Tim Cook’un yeni stratejisi işe yarayacak mı?

Kağıt üstünde değerlendirdiğimizde %100 çalışacak gibi gözüken iWatch, genel olarak iyi bir geri dönüş sağlayamazken iCar (Steve Jobs’un zamanında üstünde çalıştığı söylenen projenin adı) veya başka bir isimle piyasaya sürülecek araç hakkında şu ana kadar öğrendiğimiz ufak tefek bilgiler şunlar:

– Apple VP’si Steve Zadesky’nin yaklaşık 1000 kişilik bir ekiple projenin üstünde olduğu.

– Mercedes Benz’in Silikon Vadisi’nde araştırma ve geliştirmeden sorumlu yetkili ekibinin Apple’a transferi.

– Arabanın yüksek ihtimalle sadece elektrikle çalışacak olması.

– Tasarımda en ufak ayrıntının bile atlanmayacağı…

Elektrikle çalışan arabaların şu andaki lideri konumundaki Tesla şirketinin bile son çeyrekte 100 milyon dolar zarar açıkladığı bir sektöre Apple neden bodoslama giriyor?

Bizce vardır bir bildikleri.

Tesla’nın son oyuncağı P85D’nin Insane Mode yani “Yardır Gitsin” butonuyla 0-100 kilometreye 2.8 saniyede çıktığı bir alanda, Apple da elbet oyuna heyecanlı kurallar katacaktır. Peki sizce iCar nasıl bir şey olacak?