ELEKTRONİK POSTA ŞİFRELERİNİN ARKASINDAKİ GİZLİ KAHRAMAN

ELEKTRONİK POSTA ŞİFRELERİNİN ARKASINDAKİ GİZLİ KAHRAMAN


Lost'taki The Hatch gerçek oldu


Bir gün hayati bilgilerle dolup taşan elektronik posta adresinizin şifresi kırılsa ne yaparsınız? Düşüncesinin bile insanı çıldırtmaya doğru depar attırdığı bu durumu yaşamamak için tüm dualarımız gizli kahraman Werner Koch’a gidiyor.

Propublica’da çıkan bir haberde, ilk kez 1997 yılında ücretsiz e-mail şifreleme yazılımını yapan ve o günden beri de Almanya’nın Erkrath kentindeki evinde tek başına yaşayan Koch, mail şifreleme sistemini dengesi bozulmak üzere olan bir teraziye benzetmiş ve yürekleri ağızlara getirmişti. Şu sıralarda iflasın eşiğinde olduğu bilgisini de konuşmasının arasına iliştirmişti.

Haber yayıldıktan sonra Linux Foundation’s Core Infrastructure Initiative şirketinden sus payı olarak bir seferlik 60.000 dolar aldığını belirten Koch, ihtiyacı olan 137.000 doları toplamak için açtığı bağış sitesine para aktığını ve yıllar sonra ekonomik anlamda rahatladığını söyledi.

Bir anda internet dünyasının gündemine oturan haberin akabinde sosyal medya devi Facebook ve Stripe isimli online ödeme programı da yıllık 50.000 doların Koch’un hesabına aktarılacağını da Facebook sayfasından duyurdu.

51 yaşındaki azimli programcı Werner Koch’un bir kızı ve çalışmayan bir eşi var. Evinde çok zor şartlar altında yazılımına sahip çıkan ve dünyadaki mail sisteminin korunmasını sağlayan gizli kahramanın yıllık geliri ise yalnızca 2000 dolar. Birçok defa “bu işin artık böyle yürümeyeceğini” düşündüğünü söyleyen ve özel bir şirkette çalışma ihtimalini aklının bir köşesinde tutan Koh; “Ben idealist bir insanım, eğer bundan vazgeçseydim tüm dünyanın dengesi değişirdi…” diyor.

Dünyanın en büyük mail programlarından Enigmail’in geliştiricisi Nicolai Josuttis ise; Koch hakkında “Eğer bizleri korkutan bir kabus varsa, bu kabus Warner Koch’un yaptığı her neyse onu bırakması olur” diyor.

Koch’un hedefine gani gani ulaştığını ve bundan sonra hayatına zengin bir programcı olarak devam edeceğini söyleyebilriz. Anlayacağınız dünya üzerindeki mail sistemi bir süre daha güvende olacak.