HUKUKUN KORUDUĞU CİNSİYETÇİ BİR DÜNYA

HUKUKUN KORUDUĞU CİNSİYETÇİ BİR DÜNYA


Yaşanası bir dünya hayallerine veda ediyoruz


Çivisi çıkmış bir dünyada yaşamanın ayrıcalığını her gün tadan ve canıyla ödeyen kadınları hukuk korumuyor. Dünyadan kadını insan olarak görmeyen yasa örnekleri…

Dünyanın yarısını dışlamak mümkün mü? Koca bir cinsiyeti görmezden gelmek mümkün mü? Eğer bu gezegende yaşıyorsanız, evet. İnsanlığını sadece sözlükte bulabildiğimiz bir kelime olduğunu hepimiz biliyoruz. Korku içinde yaşamak, her erkeği potansiyel bir tecavüzcü/katil olarak görmek, gece dışarı istediğiniz gibi giyinip çıktığınız için kendinizi suçlu hissetmek kadın olmanın sistem yüklemelerinden bazıları. Kaygılardan bahsettiğimiz zaman empati kuramıyor olabilirsiniz ama bu kaygıları besleyen bir fikir var ortada: “Kanunlar sizi korumuyor.”

Kadını sadece cinsel bir obje, nefes alan bir cisim olarak görenleri koruyan yasaları The Huffington Post’tan Soraya Chemaly bir araya getirdi.

Suudi Arabistan’da 1990’dan beri kadınlar tecavüze uğrayabilecekleri gerekçesiyle araba kullanamıyorlar. Evliliği alçak bir kölelik anlaşması olarak gören Hindistan’da bir koca karısıyla istediği zaman birlikte olabilir. Kadının rızasının olup olmaması hukuku ilgilendirmiyor eğer kadın 15 yaşın altında değilse.

Amerika’da evlilik dışı bir çocuğun hukuk önünde vatandaş olarak kaydedilmesi için sadece annenin rızası yetmiyor. Yemen’de erkekler kiminle, yaş yaşında bir kadınla evleneceklerine kendileri karar veriyor. Bu yasa yüzünden Yemen’deki kadınların %14’ü 15 yaşından önce evleniyor.

Malta’da bir erkek kaçırdığı, zorla alıkoyduğu bir kadınla evlenme hakkına sahip. Nijerya’da eğer koca karısının yanlışını düzeltmek için şiddet uygularsa, yasalar onun yanında yer alıyor.

Savaş sırasında saatte 48 kadının tecavüze uğradığı Kongo’da kadın eğer kocasının yanından ayrılırsa tecavüzü hak ediyor olarak kabul edildi. Kenya 2014 yılında çok eşliliği yasal hale getirdi.