İRAN’IN 100 YILDA DEĞİŞEN GÜZELLİK ALGISI 1 DAKİKALIK VİDEODA

İRAN’IN 100 YILDA DEĞİŞEN GÜZELLİK ALGISI 1 DAKİKALIK VİDEODA


Başörtünün örttüğü düşünce yapısı


İnsana algısal haz yaşatan ve hoşnutluk verebilen kişiye dayalı güzellik kavramı; toplumbilime, felsefeye ve sanata yüzyıllardır konu, hatta ilham olmakta. Kültürün bir parçası olarak incelenen bu kavram, mutlak bir şekilde görecelilik göstermekle kalmayıp, mütamadiyen değişen bir mevzu oldu. Coğrafya ve dönem değişkenlerine göre ziyadesiyle farklılık gösteren güzellik anlayışına Platon’un bakış açısı, ideal bir güzelliğin var olması gerektiğidir. Aristotle’ın konuyla ilgili fikirleri ise, güzel olanın salt kendisi için arzulanabilir olduğu şeklindedir.

Videolarıyla daima yüz güldüren ve her Çarşamba yeni bir video paylaşmayı kendilerine yaşama sebebi edinen Cut Video, “Değişmeyen tek şey değişimin ta kendisidir” sözünden ilham alan bir video yayınlıyor. İran’ın 100 yılda değişen güzellik kavramıyla birlikte, kararsız kimliği 88 saniyede özetleniyor ve İran’ın dünü ile bugünü arasındaki bir yüzyıl film şeridine dönüşüyor.

1910’da başlayan yolculuk 30’lardan 80’lere kadar aydınlık bir virajda ilerliyor. Yıllar içinde değişen yalnızca başörtünün rengi ve ne kadar saçın görünmesine izin verildiği değil, başörtünün örttüğü düşünce yapısı da oluyor. 2000’lere damgasını vuran ise pek tabii Yeşil Hareket oluyor.