ÖLÜMDEN SONRAKİ YENİ HAYAT: SANAL MEZARLIK

ÖLÜMDEN SONRAKİ YENİ HAYAT: SANAL MEZARLIK


Ölümsüzlük artık hayal değil


Teknolojinin hayatımıza girmesi ve hayatımızın ta kendisi haline gelmesiyle biz, yalnızca biz olmaktan çıkıyoruz, dijital kimliklerimizi de kucaklıyoruz. Twitter’da kendimizi 140 harfle ifade etmeyi öğreniyor, hayatımızın en mutlu anlarını Facebook’ta paylaşıyor ve mükemmel kimliklerimizle övünüyoruz. Kariyeri LinkedIn profilimizi doldurmak için yapıyor ve hayatımızı Instagram’ın güzel filtreleriyle süslüyoruz. Böylece en dijitalinden dünyalarımızı yaratıyoruz. Peki diğer dünyaya götürecekmiş gibi yatırım yaptığımız dijital kimliklerimize biz ölünce ne oluyor?

Mark Zuckerberg, Facebook kullanıcılarının hayatını kaybeden yakınlarının hesaplarından bildirim alıp, sanal bir hayalet görmüşçesine kanlarının donmasını ve bununla yaşanabilecek olumsuz durumları engellemek için yakın zamanda örnek alınası bir davranışta bulundu. Kullanıcılarına ölümlerinden sonra hesaplarını kapatma ve miras bırakma opsiyonunu sunan Facebook, söz hakkımızın çok olmadığı dijital dünyada bize ilk defa gerçek anlamda “Ne düşünüyorsun?” diye sordu.

Peki gerçekten ne düşünüyoruz? Burada devreye bir yol ayrımı ve tercih giriyor. Çok sevdiğimiz biri hayatını kaybettiğinde onun dijital kimliğiyle hayatımıza devam etme konusunda zorlanabilir, ya da mutlu anılarımızla dolu sosyal medya profilini hatıra defteri haline getirebiliriz. Black Mirror’ın ‘Be Right Back’ bölümünden, sevdikleri insanlardan, kendi kuzeninin trajik ölümünden ve ziyaret edilemeyen mezarlardan çok uzakta olan hasret dolu insanlardan yola çıkan Barbara Travagli ile arkadaşı Jacopo Vitali, gidenleri geri getiremese de geride kalanların hayatını değiştirecek bir uygulama yaratıyor.

Asıl kimliğimizin dijital kimliğimiz haline geldiği günümüzde Evertomb gibi internet siteleri, kişilere kendi sanal mezarlarını yaratma şansı veriyor. Barbara Travagli ve Jacopo Vitali ise ‘RipCemetery‘ ile bu konsepti bir adım öteye taşımaya hazırlanıyor. 10 kişilik bir ekibin Indigogo’da sermaye yaratmaya çalıştıkları projeleri RipCemetery, kullanıcıları ile hayatını kaybeden yakınları arasında bir köprü olmayı hedefliyor. Böylece RipCemetery uygulamasının kullanıcıları, vefat eden yakınlarının sanal mezarına çiçek bırakabiliyor, onlara sevgi dolu mesajlar yazabiliyor ve böylece anıları daima taze kalıyor.