OSCAR HEYKELCİĞİ NEDİR, NE DEĞİLDİR?

OSCAR HEYKELCİĞİ NEDİR, NE DEĞİLDİR?


Leonardo, gel sen de oku!


10-15 sene önce gerçekleşen hararetli sinema tartışmalarını hatırlamaya çalışın…

“En bilgili benim ulan” kartıyla masaya oturan sinefillerin en etkileyici bilgileri; yapım yılları, oyuncuların adları, yönetmenlerin önceki filmleri gibi şu anda hiç etkileyici olmayan verilerden oluşuyordu. Peki neden? Çünkü IMDB yoktu. Evet Google’ı hayatımızdan çekip çıkartırsak nasıl kem küm edeceğimizi biliyorsak, IMDB de aynı argümana sinema alt dalından rahatlıkla giriyor. Şu anda boş boş ahkam kesen sinefilin ağzının ortasına akıllı telefonumuzdan açtığımız IMDB, tabletten açtığımız IMDB veya çok sinirlendiysek koca monitörden açtığımız IMDB ile vurup daha değerli sinema tartışmalarına kanalize olabiliyoruz.

Akademi ödüllerine 3 gün kala IMDB, Oscar heykelciğinin sır perdesini şöyle bir aralayan “feel good” yani; izlemeden-önce-bileklerimi-kesesim-vardı-şimdi-saatlerce-Flash-TV-izlemiş-gibi-pamuğum hissiyatına sahip bir video ile soru işaretlerini güzelce dövme işlemine girişiyor:

Hızlı hızlı neler öğrendik:

– Uzaktan tanıdığımız bir teyzenin, halanın, dayı oğlunun; “Aslında senin ismini ben koymuştum.” yalanları gibi birçok kişi Oscar ismini zamanla üstlenmeye çalışmış. Kazanan ise: Margaret Herrick.

– İkinci Dünya Savaşı zamanındaki ekonomik krizden dolayı o senelerde dağıtılan Oscar heykelcikleri altından yapılamasa da, savaş bittikten sonra heykelcikler sahiplerinden alınıp, şu andaki hallerine dönüştürülerek tekrar verilmiş.

– Varlık içinde yokluk bir uygulamayla, daha birkaç sene öncesine kadar kazanan kişilerden heykelcikler aynı gece alınıp, isimleri üstüne kazınıp bir hafta sonra geri veriliyormuş. O kadar güzel içkiyi, o kadar güzel insanlarla içip, bir de Oscar’ı kazandığın gece elinden ödülü bir hafta alıyorlar… Olmaz olsun öyle ödül.

 

Hızlı hızlı neleri hala öğrenemedik:

– Shakespeare In Love filminin neden 7 ödülü var?

– Gary Oldman, Ralph Fiennes, Leonardo DiCaprio, Julianne Moore, Joaquin Phoenix birleşip orayı; “Gelin dediniz geldik abiler” diyerek kutu bira eşliğinde bassa hakları mıdır?

– Tekrar düşündüm de Shakespeare In Love’ın nasıl 7 ödülü var arkadaş?