TOKYO BELEDİYESİ YEMİYOR VE ÇALIŞIYOR: YERALTI BİSİKLET PARKI

TOKYO BELEDİYESİ YEMİYOR VE ÇALIŞIYOR: YERALTI BİSİKLET PARKI


Tokyo Belediyesi yemiyor ve çalışıyor


Özellikle New York, Berlin ve Amsterdam’da bisikletlilerin en büyük dertlerinden biri olan bisiklet park alanlarının yetersizliği ve buna bağlı olarak yaşanan hırsızlık olaylarını biliyoruz, duyuyoruz, bela okuyoruz…

Teknolojinin etinden sütünden yararlanan ve bunu hayatlarını kolaylaştırmak için kullanmaya ant içen Japonlar, Avrupalıları kıskandıracak bir belediyecilik örneğine daha imza attı. Dünyanın en yoğun nüfuslu şehirlerinden biri Tokyo’da bisiklet sorunlarına kökten çözüm getirmek adına, pedal sevdalılarının araçlarını gözleri arkada kalmadan park edebilmeleri için yer altına dev bir bisiklet parkı yapıldı.

Oldukça gelişmiş sistemler kullanılarak yapılan parkın toplam 16 saniyede tamamlanan park süreci, bisikletin zemin kattan aşağı bir asansörle inmesiyle başlıyor. Bisikletin aşağı inmesini sağlayan ilk mekanizma, yerini iki tekerli aracı park yuvasına sokmaya yarayan başka bir mekanizmaya bırakıyor ve işlem böylece ışık hızında tamamlanıyor.

Bu sistemin ülkemizde olması düşüncesinin bile “Aybengülerim” replikleriyle birlikte sadece göz devirmemize neden olması nedeniyle o konuya hiç girmiyor, İstanbul’da bisiklet sürebileceğiniz güvenli rotalar için buraya göz atabileceğinizi hatırlatıyoruz.