10 DAKİKALIĞINA MİLYONER GİBİ HİSSEDEBİLECEĞİNİZ SERGİ

10 DAKİKALIĞINA MİLYONER GİBİ HİSSEDEBİLECEĞİNİZ SERGİ


Sanat mı para içindir, para mı sanat için?


Sanatçı Jonathan Schipper, herkesin milyoner gibi hissettmesi için harıl harıl çalışan bir sanatçı. Enteresan işlere imza atan sanatçı, bugünlerde New York’ta düzenlenen The Armory Show‘daki performansıyla, dileyen tüm katılımcılara içinde 1 milyon dolar bulunan çanta ile sergi alanında 10 dakika gezme imkanı tanıyor.

İnsanın nefsi ile olan savaşına şahitlik ettiğimiz bu performansta, İstanbul’un yeşil alanlarını uzun gri betonlara çevirerek servetine servet katan Ali Ağaoğlu gibi yürüyebiliyorsunuz. Bunun için tek yapmanız gereken ise, paranın hayatımıza girmediği zamanlarda Mısırlılar’ın kullandığı papirüse adınızı yazdırarak sıraya girmek.

Sıra size geldiğinde, içinde 1 milyon dolar olan çanta güvenlik görevlisi eşliğinde geliyor ve altın bir kelepçe vasıtasıyla bileğinize bağlanıyor. Parmak iziniz alındıktan ve kimliğinize el konulduktan sonra, sanatçının en yakın arkadaşlarından bir tanesiyle 10 dakika boyunca sergi alanında yürüyorsunuz. “Bu fırsat bir daha elime geçmez” savaşı verirken ve gözünüz çıkış kapısına odaklanırken 9. dakikanın içinde hala o kapıdan çıkmamış olursanız, Külkedisi misali Ali Ağaoğlu olmaktan çıkıp ‘…ve diğerleri’ klasmanına geri dönüyorsunuz.

Para, güç, irade ve nefis gibi insani değerleri buluşturan performans, New York’ta bulunan Pierre 94‘te meraklılarını bekliyor.