100 YAŞINDAKİ DANSÇI: EILEEN KRAMER

100 YAŞINDAKİ DANSÇI: EILEEN KRAMER


Bir azim hikayesi


Dünyanın en yaşlı dansçısı olması muhtemel Eileen Kramer ile tanışın. 1914 yılında Sidney’de doğan Kramer, 101. yaşının içinde olmasına rağmen akranları gibi hayattan vazgeçmek yerine geç başladığını söylediği dans serüvenine yaşını aldırmaksızın, hız kesmeden devam ediyor.

Bir süre Hindistan’da yaşayan Kramer, bitirmeye hiç niyetli olmadığı kariyerine Londra ve Paris’te devam ettikten sonra Amerika’ya taşınmak kararı alarak son 20 yılını New York’ta geçirdi. Asırlık genç kadın, ABC’ye verdiği bir röportajda, yıllarca uzak yaşadığı ana vatanı Sidney’e, 99 yaşında geri dönme kararı almasını “Yalıçapkını kuşunun sesini duymak, sakız ağacının kokusunu içime çekmek istedim.” şeklinde açıklıyor.

Coca-Cola’nın yapımında kafein yerine kokain kullanıldığı, insülin ve antibiyotiklerin henüz keşfedilmediği zamanları gören ve 77 senedir dans etmeyi bırakmayan harika nine, önümüzdeki hafta sergileyeceği Early Ones isimli performansına hazırlanıyor.

Avustralya’lı merhum sanatçı Arthur Boyd’un eski evi Bundanon Trust‘a, performansını sergilemek üzere özel konuk olarak davet edilen Kramer; müziklerini Nicholas Lyon’un bestelediği, Julia Cotton’un yönettiği modern dans gösterisinin tüm koreografisini tek gözü görmemesine rağmen kendisi hazırlarken, kostümlerinin tasarımını da yine Kramer imzası taşıyor.

İstanbul’da otobüse binse yer bile istemeyecek gibi duran, asrı devirmeyi başarmış sanat aşığı Kramer için 13-14 Mart’da gerçekleşecek etkinliği için şans diliyor, ellerinden öpüyoruz.