15 YAŞINDA BİR KIZ DÜNYANIN NERESİNDE EVLENMEYE ZORLANABİLİR?

15 YAŞINDA BİR KIZ DÜNYANIN NERESİNDE EVLENMEYE ZORLANABİLİR?


Kadınların adaletsizlikle umutsuz savaşı


Veriler konuşuyor: 18 yaşın altındaki dört genç kızdan birinin evlenmeye zorlandığı bir dünyada yaşıyoruz.

Taciz edilen, dövülen, öldürülen ve hayatının her alanında hayatta kalmak, dikkate alınmak için savaşan kadınlar; geçtiğimiz günlerde Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı. Birçok adaletsizlikle dolu olan dünyamızın en büyük problemlerinden biri çocuk yaşta gerçekleşen evlilikler…

18 yaşın altındaki genç kızlarımızın yüzde 14’ü evli durumda. Çocukluğunu yaşayamadan, hayata istediği gibi başlayamayan çocuk gelinler; dünyanın her yerinde kanayan bir yara. Bu konuya dikkat çekmek isteyen Clinton Foundation harika bir internet sitesi yarattı.

Clinton Foundation’ın topladığı en acı verilerden biri, 15 yaşındaki bir genç kızın evlilik kararını alırken veya almaya zorlanırken yanında olan yasalarla ilgili. Önyargıları yıkan haritaya baktığımız zaman Amerika’da ailenin rızasıyla reşit olmayan bir genç kızın evlenebileceğini görüyoruz. Fakat Çin, Rusya ve Etiyopya 18 yaşın altında bir bireyin evlenmesini kesinlikle yasaklıyor.

Bir diğer haritada ise aile rızasıyla evliliği inceleyebiliyoruz. Ülkemizde 16 ve 17 yaşındaki bireyler aile rızası ve mahkeme kararı ile evlenebiliyor.