AİLE BAKANLIĞI’NDAN YENİ KAMPANYA: #DURDİYELİM

AİLE BAKANLIĞI’NDAN YENİ KAMPANYA: #DURDİYELİM


Mesajlar üzerine…


Üç ayda 58 kadının öldürüldüğü ülkemizde, Aile Bakanlığı çözümü hala videolarda arıyordu…

Eğer Türkiye’de kadınsanız; aileniz sizi erken yaşta evlendirebilir, kocanız veya sevgiliniz sizi dövebilir, hayatınızı birlikte geçirmek istemediğinizi söylediğiniz bir erkek sizi bıçaklayabilir, eve gitmek için bindiğiniz minibüste tecavüze uğrayabilirsiniz… Devlet yurdunda yıllarca taciz edilebilirsiniz, sokakta olmanız veya gece dışarı çıkmanız yaşayabileceğiniz tüm kötülüklerin bahanesi sayılabilir. Erkeklerin ölüm sebepleri arasında en büyük paydayı kolesterol alırken, kadın ölümlerinde sebep sıralamasında erkek şiddeti en üst sıraya yerleşiyor.

Koruma talep eden yüzlerce kadından 3 ile 6 arasında kadına polis tahsis ediliyor. Diğer yandan devlet büyükleri bir noktadan diğerine giderken yüzlerce polis hazır bulunuyor. Karısını, sevgilisini öldüren insanlar ‘namus’ kelimesini bir kere kullandıktan sonra baş tacı ediliyor, karakola sığınan kadınların kocaları aranıyor ve onlara eşlerini eve götürmeleri söyleniyor. Şiddet gören kadınlar kimliklerini değiştiriyor ve hayatlarından vazgeçmek zorunda kalıyor.

İş dünyasında kadınlar ciddiye alınmıyor, ‘erkek işi’ denilen kademelerde, mesleklerde var olmasına izin verilmiyor. Kız çocukları okutulmuyor. Kadınlar hayatları boyunca birinin kızı, birinin karısı, birinin annesi olarak onlara verilen sıfatlar arasında sıkışmış bir yaşama zorlanıyor.

Durum bu…

Pekala kadın cinayetlerine her gün bir yenisi eklenirken Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ne yapıyor? #DurDiyelim kampanyasında ünlülerin bol bol mesajlar verdiği videolar yayınlıyor. Toplumun belirli kesimlerini aydınlatmak için yola çıkan videolar, bütün gün bilgisayar başında olanların ekranlarında çıkıyor ve kapatılıp gidiyor. Sonunda kadın yine şiddete uğruyor, katlediliyor, baskı altına alınıyor.

Ülke olarak video-mesajın ötesine ne zaman geçebileceğimizin, yasalarla kadınların nasıl korunabileceğinin, ne gibi yaptırımların uygulanabileceğinin merakını kalbimizin derinliklerinde taşıyoruz.