FORBES’TAN DİDİK DİDİK EDİLECEK KAPSAMDA ZENGİNLER LİSTESİ

FORBES’TAN DİDİK DİDİK EDİLECEK KAPSAMDA ZENGİNLER LİSTESİ


Hayaller Bill Gates, gerçekler MC Hammer


Zenginin parasının, züğürdün çenesini hakkıyla yorabileceği şeylerin envanterini çıkartan, işinin ehli ekonomi dergisi Forbes’un geleneksel listesiyle karşı karşıyayız. İki haftada bir yayınlanmaya devam eden fiziksel kopyası haricinde, web sitesiyle de ekonomi dünyasını A’dan Z’ye bizlerle buluşturan Forbes, güncel listesiyle envanterdeki haklı yerini daha da sağlamlaştırıyor.

Sporcular, modeller, şarkıcılar, oyuncular ve daha birçok farklı alt kategoriyi özellikle yıl sonlarına doğru paylaşmayı ilke edinen derginin kendini enine boyuna inceleten, detaylardan detay beğendiren yeni listesinde, her sektörden temsilcinin katılımıyla çok çok büyük bir para ağacının dallarını teker teker inceliyoruz.

Tek bir başlık altında toplam servet miktarlarını bizlerle paylaşmaktan çok daha ötesini gerçekleştiren Forbes, dünya üzerinde yaşayan dolar milyarderlerini ülkelerine göre ayırıyor. Ayağını frenden çekmiyor ve gencinden yaşlısına kategorilendiriyor. Hala durmaya niyetli olmadığı için cinsiyetlere göre de listelendiriyor. Son bir hamleyle bağlı bulundukları sektöre göre sıralandırarak ‘detaylı’ tanımının hakkını veren bir sonuca imza atıyor.

Listeye baktığımızda 79.2 milyar dolarlık kayıtlı servetiyle Bill Gates’i zirvede görüyoruz. Gates’in 16. kez bir Forbes listesinde zirveye yerleştiğini belirtmekte fayda var. Gün sonunda cebinizden çıkan bozuklukları gördüğünüzde ilk aklınıza gelecek kişinin Bill Gates olması, sizlere motivasyon kaynağı yaratabilir. Tabii bu motivasyon yönteminin negatif veya pozitif etkileri de beraberinde getireceğini aklınızdan çıkarmayın. ‘Hayırlı kazançlar Bill Gates…’ deyip, zarif hareketlerle ceza sahasından sıyrılmayı tercih ediyoruz biz…

Listenin ikinci sırasında telekomünikasyon devi Telecom’un fahri başkanı Carlos Slim Helu bulunuyor. 77.1 milyar dolarlık servete sahip 75 yaşındaki Helu’nun belirtilen dul olduğu bilgisinin bir önemi var mı bilemiyoruz. Yine de aklınızda bulunsun.

Üçuncü sırada Yatırım Meslek Lisesi diye bir şey olsa, portresini duvarlarda göreceğimiz Warren Buffett var. Forbes listesi mevzu bahis olduğunda ismi ilk beşe kafadan yazılan, kimilerince ‘Dünyanın en başarılı yatırımcısı’nın sahip olduğu servetin miktarı 72.7 milyar dolar.

Godfather terk Amancio Ortega

Sadece ülkemiz mağazacılık sektörünün değil, dünya mağazacılık sektörünün indirim günlerinde, metrobüs kalabalığını solda sıfır bırakan temsilcisi kimdir? 10 kişiden 12’si bu soruya Zara cevabını veriyor. Zara haricinde Bershka ve Pull & Bear başta olmak üzere farklı markaları bünyesinde bulunduran Inditex’in başındaki isim Amancio Ortega, 64.5 milyar dolarlık servetiyle listenin dördüncü sırasında bulunuyor. Bir alt bilgi geçelim; Google’da Amancio Ortega diye aratırsanız, toplam 4 fotoğrafa ulaşabilirsiniz. 78 yaşındaki Ortega’yı bugünlere fotoğrafa inanmadan geldiği için ayrıca tebrik ediyor ve kendisine Zümrüt Foto’dan vesikalık ısmarlamak istiyoruz.

Dünyanın en çok kazanan CEO’su unvanını sık sık sahiplenmesiyle ünlü, bir dönem serveti Bill Gates’i bile geçen Oracle CEO’su Larry Ellison’ın mutfak masrafı şu sıralar kendisini zorluyormuş diye duyduk. Bunun sonucunda 54.3 milyar dolarla beşinciliğe yerleşiyor.

Altıncılık ve yedinciliğe geldiğimizde bir adet kardeş dayanışmasına rastlıyoruz. Koch Industries’in CEO’su Charles Koch ve kardeşi David Koch’un kardeş payına inanmaları sonucu 42.9’ar milyar dolar servetleri oluyor. İkisi voltran oluşturursa listenin zirvesini görebilirler…

Merhum Wal-Mart yönetim kurulu üyesi John Walton’ın eşi Christy Walton, resmi kayıtlara göre dünyanın en zengin kadını konumunda. Bunu biz söylemiyoruz, 41.7 milyar dolarlık servetiyle kaptığı sekizinciliği söylüyor.

Alışverişte Amerikan dampinginin adı Wal-Mart’ın listeye dahil ettiği bir kişi daha var. Zincirin kurucusu Sam Walton’ın oğlu Jim Walton, 40.6 milyar dolarlık servetiyle dokuzuncu sıradan bizlere çok selam söylüyor.

Kozmetiğe inananların sağ kolu olmayı sürdüren L’Oreal’in 92 yaşındaki kurucusu Liliane Bettencourt’un 40.1 milyar dolarla onunculuğu kaptığı liste sonsuza kadar gidiyor ve farklı kategorilere ayrılıyor. Eğer ki gerçekten fazla vaktiniz varsa şuraya gitmenizi tavsiye ederiz. Bettencourt’a, L’Oreal’in yeni yüzü olmamız konusunda baskı yaptığınız takdirde de bizzat sırtımızda bile taşırız.