KÖTÜ ANILARDAN KURTULMAK ARTIK DAHA MÜMKÜN

KÖTÜ ANILARDAN KURTULMAK ARTIK DAHA MÜMKÜN


Deney farelerde başarılı oldu bile


Bilim insanları, kötü anıları iyi anılara çevirmek için yapılan deneylerde büyük başarı elde etti.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind’dan beri, park yeri yüzünden kavga ettiğimiz adamı bile hafızamızdan silmenin hayalini kurarak yaşıyoruz. Hayatta sürekli hatırlamak istediğimiz anıları sosyal medya sayesinde pul koleksiyonu yapar gibi biriktirirken, unutmak istediklerimiz yastığa başımızı koyduğumuz an kafamızda dönmeye başlıyor. Kötü bir ayrılık sonrası, bir zamanlar güzel gelen anılar en korkulu rüyalarımıza dönüşüyor. Bilim insanları, insanoğlunun unutma ve hatırladıklarından acı çekme halini yeniden şekillendirmek için çalışmalara devam ediyor. Bu çalışmalarda sonunda mihenk taşı olarak nitelendirilebilecek bir başarı elde edildi.

Kötü anıları manipüle ederek pozitif deneyimlere çevirme üzerine çalışan French National Center for Scientific Research ve ESPCI ParisTech’in deneyleri fareler üzerinde başarılı oldu.

Denek önce hem tehditlerle hem de ödüller dolu mekanı keşfetmesi için serbest bırakılıyor. Böylece denek tehditleri kötü, ödülleri beynine kötü ve iyi olarak kaydediyor. Farenin beyin aktivitelerini kaydeden bilim insanları, denek uyduktan sonra beynine eşlenmiş elektrotlar vererek kötü anı merkezini ödül ile ilişkilendiriyor. Denek uyandığı zaman aynı mekana tekrar bırakılıyor. Bu kez deneğin herhangi bir stres yaşamadığı gözleniyor.

Deneyle ilgili konuşan MIT’den nörobilim araştırmacısı Steve Ramirez, çalışmayı bu alanda en önemli başarılardan biri olarak nitelendiriyor.

Black Mirror’ı andıran çalışmanın tamamı geçtiğimiz gün Nature Neuroscience dergisinde makale olarak yayınladı. İncelemek için sizi buraya alalım.