MOSKOVA BELEDİYESİ’NDEN KİRALIK KOCA HİZMETİ

MOSKOVA BELEDİYESİ’NDEN KİRALIK KOCA HİZMETİ


Bizim de metrobüsümüz var...


Belediyeciliğin farklı tanımları mevcut… Bizler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Gri Şehir uygulamasına maruz kaldığımız için çevre düzenlemesinin en zevksiz halleriyle tanışıyoruz. Toplu taşımanın dayanılmaz ağırlığını yansıtan metrobüslerde balık istifi şeklinde şehrin bir ucundan bir ucuna gidiyoruz. Toplu taşıma ve yol yapmakla sınırlı belediyecilik anlayışının vasat örneklerini görüp, “Büyükşehir Belediyesi Çalışıyor” motto’sunu bu hizmetlerden ibaret sanıyoruz.

Moskova Belediyesi ise, oldukça farklı bir hizmetle sosyal devlet anlayışına özgün bir katkıda bulunuyor. Kiralık koca hizmetinin çıkış noktası, tahminimizden çok daha farklı bir amaca hizmet ediyor. Evindeki tamirat işlerini yapamayan yoksul ailelere yardımcı olmak için saatlik vardiyalar halinde sunulan bu hizmet için ücret talep edilmiyor. Yoksul olmayan aileler de bu hizmetten faydalanmak isterlerse, düşük bir ücret karşılığında kiralık kocaya kavuşabiliyorlar. Hizmetin ücreti, süresine göre 1-3.80 dolar arasında değişiyor.

Moskova Belediyesi Sosyal Koruma Bölümü Başkan Yardımcısı Andrey Beştanko, damlayan musluğu tamir etmekten raf monte etmeye kadar Rusya’da erkek işi olarak görülen her türlü tamiratın kiralık kocalar tarafından gerçekleştirileceğini söylüyor.

Özel şirketler tarafından daha önceleri hizmete sokulan kiralık koca uygulaması, böylelikle tarihte ilk kez bir belediye tarafından üstlenilecek.