ÖPÜŞMENİN SAĞLIĞIMIZA FAYDALARI

ÖPÜŞMENİN SAĞLIĞIMIZA FAYDALARI


Gelsin Fransız öpücükleri


Öpüşmenin tarihi konusunda kesin bilgiler olmamakla birlikte insan bilimciler, ilk öpüşmenin yüzyıllar önce insanların birbirini tanımak amacıyla koklaşmalarını bir tık ileri taşımasıyla meydana geldiğini söylüyorlar. Hindular’ın eski Vedik dilinde öpüşmekten bahsetmesi 2. yüzyıla dayanırken, Hindistan’ın ulusal destanı Mahanharata’da öpüşmek, dudakların sevgi göstergesi için birleşmesi olarak anlatılıyor. Bir filmdeki ilk öpüşme sahnesi ise Thomas Edison’ın 1896 yılında yayınladığı 25 saniyelik The Kiss videosuna denk geliyor.

Tarihi hızlı bir şekilde ileri sararsak, öpüşmek günümüzde bir ilişkinin adını koymakla bir tutulabiliyor. Flört etmekten sevgililiğe geçilen seviye olarak da kabul edilen öpüşmek, Montana merkezli diş kliniği Bridge Creek Dental‘ın infografiğine göre midemizdeki kelebekleri harekete geçirirken bir yandan da sağlığımıza iyi geliyor. Öpüşmek, dişçi fobisi olanlar için sağlıklı bir ağza giden yoldaki alternatif patika olarak kabul ediliyor.

Öpüşmek yüzümüzdeki 29 kası birden çalıştırıyor ve bir nevi doğal botoks görevi görüyor. Bu da insana, The Curious Case of Benjamin Button filmine devam filmleri çeken Ajda Pekkan’ın gençliğinin sırrının öpüşmeden geçip geçmediğini düşündürüyor. Romantik öpücükler dakikada 2-3 kalori yakarken, Fransız öpücüğü 5 kalori yakıyor ve bu, Fransızlar’ın neden zayıf olduklarını açıklıyor. Ortalama bir insan, hayatının 20.160 dakikasını öpüşerek geçirirken dünyanın en uzun öpüşmesinin, 58 saat 35 dakika 58 saniye sürdüğü söyleniyor. Bir öpücük 278 çeşide kadar bakteri barındırabilirken, bakterilerin %95’inin zararsız olduğu biliniyor.

Fransız öpücüğü, kişinin normal bir öpücüğe göre daha fazla salya salgılamasına sebep olarak dişteki plakları azaltıyor ve öpüşürken yeni bakterilere karşı üretilen antikorlar bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Öpüşme esnasında kafaya yönelen kan basıncı, baş ağrılarını azaltıyor ve bu sevgi gösterisi, doğal botoks görevi görüyor. Öpüşürken salgılanan serotonin, dopamin ve oksitosin hormonları kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlarken, kalp atışınız hızlanıyor ve böylece yüksek tansiyon riskiniz azalıyor. Öpüşmek, alerjilerle sizin için savaşırken, aynı zamanda öz güveni arttırıyor ve bireyler daha verimli hale geliyor.