PARMAK ÇITLATMANIN GİZEMİNİ ÇÖZEN VİDEO

PARMAK ÇITLATMANIN GİZEMİNİ ÇÖZEN VİDEO


Seçim sizin


Bir yerden parmak çıtlatma sesi duyan insanlar, Pavlov’un köpeği gibi otomatiğe bağlayarak, “Parmak çıtlatmak zararlı mı? Parmak çıtlatmak kireçlenmeye yol açar mı?” gibi soruları tartışmaya koyulur. Bir sonuca varmayan fikir alışverişlerinden sonra kalabalık, “Atın ölümü arpadan olsun” diyerek kendilerini o iç gıcıklayan sesin dayanılmaz hafifliğine bırakarak dağılır. Sık sık Google’a danışılan konulardan biri olan parmak çıtlatmanın sonuçlarına el atan Vox ekibi, hayli bilgilendirici bir video yayınladı. Videodan sonra parmaklarınızı çıtlatıp çıtlatmamak sizin paşa gönlünüze kalıyor.

Videoya göre eklemlerinizin arasında kayganlaştırıcı görevi gören sinoviyal sıvı, parmaklarınızı çıtlattığınızda bir gazın oluşmasına sebep oluyor. Bu gazdan baloncuklar meydana geliyor ve ortaya kimilerinin dayanamadığı o ses çıkıyor.

Donald Unger isimli beyefendi, ömrünü parmak çıtlatmanın gizemli dünyasına adadı. 60 yıl boyunca sol elinin parmaklarını çıtlatan, sağ eline hiç dokunmayan Unger, deneyin sonunda parmak çıtlatmanın kireçlemeye yol açmadığı ve zararlı olmadığı kanısına vardı. Bunun için bir de IG Nobel Ödülü kazanan Unger’in iddiası, 1990 yılında yapılan; ancak nihayete erdirilemeyen bir araştırmayla çelişiyor. 1990’daki araştırma uzun süre parmak çıtlatmanın elde şişkinliğe ve kavrama problemlerine sebep olduğunu söylüyor. Burada hangi araştırmaya inanacağınıza karar vermek size kalıyor…