SANSÜRÜN TİPOGRAFİSİ

SANSÜRÜN TİPOGRAFİSİ


Orantısız zeka vs. Sansür


İfade özgürlüğünün yerlerde süründüğü, anlamı ve değerinin eksilere düştüğü bir ülkede yaşıyoruz. En temel insani haklarımızdan biri, karşıtlık içerdiği anda sansürle karşı karşıya geliyor. Bu durumu kolaylıkla gözlemleyebileceğimiz yerlerden biri de sokaklar…

Sokaklara, Gezi’nin körüklediği orantısız zeka kullanımı/güzelim mizah anlaşıyının örneklerini görebildiğimiz duvarlara bakıyoruz…

Bakıyoruz bakmasına da, insanların kendilerini/düşüncelerini ifade ettiği duvar yazılarının kelebekten kısa ömrüne de şahitlik ediyoruz. Duvar yazıları, yazılmasının hemen ardından büyük bir kararlılıkla siliniyor. Düşüncelerden korkan zihniyet, sansürü sokaklara ışık hızında taşıyor.

Concept.İstanbul’un Uluslararası Af Örgütü için gerçekleştirdiği Sansürün Tipografisi isimli proje, duvar yazılarının ortak kaderine odaklanıyor.

Geçen hafta düzenlenen Kırmızı Ödülleri’nde; Basında En İyi Sosyal İçerikli Reklam, Basında En İyi Dijital Entegrasyon ve Basında En İyi Tipografi Kullanımı kategorilerinde ödül kazanan proje hakkında detaylı bilgi için şuraya bakabilirsiniz.