BEYİNDEN TAM RANDIMAN ALMAK: BULMACA VE MASA TENİSİ

BEYİNDEN TAM RANDIMAN ALMAK: BULMACA VE MASA TENİSİ


Will Shortz'un bir yılı


Will Shortz, dünyanın en büyük bulmaca ustalarından biri. Kendisi 1993’den beri New York Times’ın bulmaca ekini hazırlıyor ve Amerika’da “The Puzzle Master”, yani “Bulmaca Ustası” olarak tanınıyor. Shortz’un bulmaca konusundaki becerisi zaten tüm dünya tarafından biliniyor, ancak bilinmeyen şey onun masa tenisine olan ilgisi…

Bir kaç yıl önce beyin aktiviteleri alanında uzman bir bilim insanıyla tanışan Will Shortz, ona bulmaca çözmenin beyni tam randımanla çalıştırıp çalıştırmadığını sorar. Bilim insanı, “Bir bölümünü çalıştırır ama tümünü değil.” der. Laf arasında masa tenisine çok meraklı olduğunu çıtlatan Shortz’a beklemediği bir cevap gelir; bulmacanın çalıştıramadığı beynin kalan kısımlarını da masa tenisi çalıştırıyordur.

Bu bilgiyi alan Shortz, her gün hem bulmaca çözüp hem de masa tenisi oynayarak beyninin tamamına yakınını çalıştırabileceğini öğrenir. Söylemesi kolay olsa da, gerçekten yılın her günü masa tenisi oynayıp oynayamayacağını düşünen Will Shortz, bu durumu aynı zamanda kendisini motive etmek için kullanarak planını bir belgesele çevirmeye karar verir.

Will Shortz’un, allahın her gün masa tenisi oynamayı kafasına koyduğu planının mini belgesel halini aşağıda izleyebilirsiniz.