BACK TO THE FUTURE’DAKİ AYAKKABILAR GERÇEK OLUYOR

BACK TO THE FUTURE’DAKİ AYAKKABILAR GERÇEK OLUYOR


Uçan kaykay olmadı ama ayakkabılar olacak


Marty McFly’ın Doktor Emmett Brown’la birlikte oğlunu kurtarmak için gittiği 21 Ekim 2015 günü sonunda geldi, hatta göz açıp kapayıncaya kadar tarih oldu bile. 21 Ekim 2015 artık hepimiz için merakla beklenen gelecek değil, geçmiş… Aynı zamanda 1985’de gösterime giren serinin 30. yıl dönümüne denk gelen 21 Ekim, beraberinde ufak çaplı bir Back to the Future fırtınası da getirdi.

21 Ekim yaklaşırken çeşitli firmaların bugüne özel planlarından daha önce bahsetmiştik. Ancak tabii ki Back to the Future denince herkesin aklına Marty’nin 2015’e ilk gidişi, uçan kaykayla tanışması, kendiliğinden bağlanan fütüristik Nike ayakkabıları giymesi geliyordu. 21 Ekim yaklaştıkça internet bu konuyla ilgili onlarca videoyla doldu, bazıları serinin öngördüğü geleceğin kısmen gerçekleştiğini, bazıları da bu gelişmelerden hayli uzak olduğumuzu savunuyordu. Evet 3D filmler, görüntülü konuşmalar artık hayatımızın olağan bir parçası, uçan kaykay konusunda ise henüz filmdeki gibi olmasa da çalışmalar sürüyor. Bu gelişmeler kimilerini tatmin etse de, filmde gördüğünün aynısını bekleyen insanları bir türlü tatmin edemiyor. Ancak Nike, yaptığı son açıklamayla, bu gelişmeler açısından en karamsar Back to the Future hayranının bile aklını alacağa benziyor.

Firmadan yapılan açıklamaya göre Back to the Future 2’deki geleceğin önemli parçalarından olan kendiliğinden bağlanan Nike ayakkabılar gerçek oluyor. Nike 2011’de ayakkabıların kendiliğinden bağlanma özelliği olmayan, sadece görsel olarak aynısını üretmiş, bu model bile filmin hayranları arasında büyük bir heyecanla karşılanmıştı. Sınırlı sayıda üretilen ayakkabılardan 4.7 milyon dolar gelir elde edilmiş ve bu gelir hayır kurumlarına bağışlanmıştı. Nike, son yaptığı açıklamada bu kez kendiliğinden bağlanma özelliği üzerinde çalıştıklarını ve 2016 baharında filmdeki ayakkabıların teknolojisi dahil birebir aynısını üreteceklerini açıkladı. Sınırlı sayıda üretilen ayakkabılar sadece eBay üzerinden açık arttırmayla satışa sunulacak ve toplanan gelir, Parkinson hastalığıyla mücadele için kurulan Michael J. Fox Foundation’a bağışlanacak.

2011’de sadece dış görünüşüyle bile milyonlarca insanı cezbeden ayakkabıların filmdeki özellikleriyle birlikte satışa sunulacak olması, uçan kaykaydan aradığını bulamayan Back to the Future hayranlarını büyük ölçüde teselli edeceğe benziyor. Ancak sınırlı sayıda üretilecek ve açık arttırmayla satılacak ayakkabılar için evi arabayı satmayı göze almanız muhtemel gözüküyor.