YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR


17 Kasım sınavına hazırlık


Kanada müzik sahnesinin ucu bucağı yok. 90’larda ülkemizde yaşanan pop müzik patlamasını aklınıza getirin. Bu şekil bir patlamayı alın; sadece pop müziğe değil, indie pop’tan electronica’ya, post rock’tan jazz’a eşit olarak dağıtın. İşte Kanada öylesine üretken bir müzik sahnesine sahip…

Şimdi bu dev müzik pastasını alalım ve içinden post rock dilimini dikkatlice keselim. Görkemli aranjmanların kreması olduğu, pop müziğin kolay tüketilebilir yapısı yerine sindirmesi zaman alan ve algı açıcı malzemeler kullanılan post rock, Kanada’ya ne kadar teşekkür etse azdır. Eğer günün birinde, okullarda Post Rock Tarihi ve Edebiyatı dersi okutulacak olursa, 1994 yılının altı, kalın bir kalemle çizilecektir.

TDK sözlüğüne post rock tanımının girdiğini düşünün, bu tanımın karşılığına yazılacak isimlerden birinin Godspeed You! Black Emperor olacağına dair tüm mal varlığımızı bahse yatırabiliriz. 1994 yılında Québec’te kurulan grup, “Montreal post rock sahnesi” diye bir tabirin kullanılmasında aslan payına sahip.

Grubun tarihindeki kırılma anları hayli fazla… Biz de düşündük taşındık ve GY!BE tarihinin en önemli anlarından birkaçını infografik formunda tanrı misafiri edelim dedik. Buyurun infografiğe…

god-gifanimetik02102015 (1)

 

“Daha çok GY!BE, daha GY!BE” dediğinizi duyar gibiyiz. İnfografikteki bilgiler + dahası + bir miktar para + Holosko’dan oluşan yazımızın devamı, istediğinizi fazlasıyla verecektir.

Bir müzik grubundan çok, hepsi de birbirinden özgün ve yetenekli müzisyenlerden oluşan bir cemiyete benzetebileceğimiz Kanadalı grup, Efrim Menuck’un sınıf başkanlığını yaptığı 8 kişilik bir kadroya sahip.

Lig TV’den aşina olduğumuz Balili’nin En İyi 10 Golü konseptiyle madde madde Godspeed You! Black Emperor’ı tanıyarak 17 Kasım’da Zorlu PSM‘de gerçekleşecek post rock derbisine hazırlanalım.

 

– 1994 çok kutlu bir yıl. Bu kutlu yılda kurulan gruba isim babalığı yapan ise, Japon yönetmen Mitsuo Yanagimachi’nin 1976 tarihli belgeseli Goddo supiido yuu! Burakku emparaa. İsmi eğip bükülmüş bu belgesele ufak bir auto correct çekersek Kanadalı grubun ismini elde etmiş oluyoruz. Bu belgeselde bahsi geçen Japon motorsiklet çetesi Black Emperors’a da projeye ilham verdikleri için ayrıca teşekkür etmek lazım. Yanagimachi Black Emperors’a, Black Emperors Goddo supiido yuu! Burakku emparaa’ya, Goddo supiido yuu! Burakku emparaa Goodspeed You! Black Emperor’a, sonra da hep beraber post rock’a şeklinde harika bir zincirleme reaksiyonumuz oldu.

– 1997 yılına ayrı bir parantez açıyoruz. Post rock türünün kutsal kitaplarından biri diyebileceğimiz ilk albüm F♯ A♯ ∞, şimdilik beş albümlük diskografinin temelini bu yılda attı.

– Albümün ilham skalası o kadar genişti ki, İngiliz yönetmen Danny Boyle, zombi ve Londra’yı sucuklu yumurta mükemmeliğinde eşlediği filmi 28 Days Later’ı hazırlarken Kanadalı gruptan ilham aldı. Sadece ilham da almadı, East Hastings isimli şarkı sayesinde filmin değerine değer kattı. Hatta biraz daha ileri gitti ve şöyle bir açıklamada bulundu. “Filmlerimin verdiği hisle müzik gruplarını eşlemeye bayılırım. Benim için Trainspotting = Underworld, 28 Days Later = Godspeed You! Black Emperor”

 

 

– O ünlem işareti yerinde durmayı pek sevmiyor. İlk albümde grubun isminin sonundayken, daha sonraları Godspeed’in yanına yerleşti, ardından da ikametini Godspeed You’nun yanına aldırdı. Bir sonraki durağını merakla bekliyoruz…

– Grup, duruş olarak bir müzik grubundan çok daha ötesi. Grup üyelerinin dünya görüşü ve tavırları, şarkılar, konserler ve sayısı çok da fazla olmayan GSY!BE röportajlarında hissedilebilir.

– 1999 yılı, ünlü yönetmen Oliver Stone adına pek de kolay geçmedi. Any Given Sunday isimli filmi için bir Godspeed You! Black Emperor şarkısıyla ciddi düşündü. Hatta daha da ileri giderek ciddi düşündüğü şarkıyı filmin çekimleri sırasında bir sahnede kullandı. Ardından gerekli izni almak için Kanadalı grubun kapısını çalan ünlü yönetmen, red cevabı alınca sahneyi baştan çekmek zorunda kaldı.

– Godspeed You! Black Emperor, kendisiyle beraber post rock sahnesini de hayli besledi. Gruba dönem dönem girip çıkan isimler Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra & Tra-La-La Band, Fly Pan Am, HRSTA, Esmerine ve Set Fire to Flames gibi yan proje/gruplara hayat verdi.

– 2004’te hayatını kaybeden efsanevi BBC DJ’i John Peel, grubun en büyük hayranları arasındaydı. Ortada henüz bir albümleri yokken, GY!BE demo’larına programında yer veren Peel, Kanadalı grubun meşhur kültünün temelini atanlar arasında.

 

 

– 2003 yılında grubun dağıldığına dair dedikodular ayyuka çıktı. Post rock sevdalılarının yüreğini ağzına getiren bu dedikodular, kötünün iyisi bir şekilde son buldu. 1998’den 2002’ye kadar düzenli olarak turneler gerçekleştiren ve bu sırada iki stüdyo albümü daha yayınlayan GY!BE, aslında 7 yıl sürecek bir ara vermişti…

– 1999’dan bu yana varlığını sürdüren mega prestijli organizasyon All Tomorrow’s Parties’in Londra ve New York’taki etkinlikleri, 2010 yılında Godspeed You! Black Emperor’ın varlığıyla büyük bir geri dönüşe sahne oldu.

– 2012’de yayınlanan ‘Allelujah! Don’t Bend! Ascend!, 10 yıllık araya son veren stüdyo albümü olarak tarihe geçti. Son olarak 31 Mart 2015’te Asunder, Sweet and Other Distress isimli albümünü yayınlayan Kanadalı grup, turneleri de hesaba kattığımızda tam tekmil bir şekilde post rock sahnesindeki varlığını sürdürüyor.

– Nine Inch Nails’in 2013 yılındaki Tension Tour’unda yer almaları, bugüne kadar mainstream sahneye mesafeli yaklaşan grubun en geniş kitlelere ulaştığı deneyimdi.

 

Bu kadar fantastik bilgiden sonra yapmanız gereken; ufak bir playlist yapıp (üç şarkı koysanız 45 dakika edebiliyor, denedik), biletler tükenmeden buradan elinizi çabuk tutmak ve 17 Kasım’da Zorlu PSM‘de gerçekleşecek konseri hararetle beklemek…