LONDRA’NIN ÜNLÜ MAVİ PLAKALARININ HİKAYESİ

LONDRA’NIN ÜNLÜ MAVİ PLAKALARININ HİKAYESİ


Çok tarz bir belgesel


Londra’nın kırmızı telefon kulübesi ve çift katlı otobüsleri kadar olmasa da en karakteristik ikonlarından biri, şehrin dört bir yanına dağılmış tarihi mavi plakalardır. Bu plakalar, tarihe mal olmuş kişilerin Londra’da yaşadıkları evlere veya herhangi bir şekilde zaman geçirdikleri çeşitli mekanlara asılır.

Londra’daki mavi plakalar için Hollywood’un Walk of Fame’i ve başka şehirlerdeki tüm benzer projelerin atası diyebiliriz. 1867’de üretilen ilk mavi plakadan bu yana Londra’da 900’a yakın plaka asıldı. Bunlardan yaklaşık 100 tanesinin ise çeşitli yıkımlarda yok olduğu düşünülüyor. Bu plakaların yapımını 1867’den itibaren çeşitli hayır kurumları üstleniyor. “Yıl olmuş 2015, veriyorlardır fabrikaya yaptırıyorlardır” diye düşünüyorsanız fena halde yanılıyorsunuz, çünkü plakalar yüzyılı aşkın bir süredir elde üretiliyor. Bırakın fabrikayı, üretim küçücük bir atölyede, babadan oğula geçen bir zanaat şeklinde ilerliyor.

Huck isimli Youtube kanalı, yüzyılı aşkın süren geleneğin son üreticileriyle ilgili mini bir belgesel hazırladı. Plakalar şu anda İngiltere’nin güney doğusunda, Cornwall’da yaşayan 80 yaşındaki Ashworth çifti tarafından üretiliyor. Bir önceki üreticinin hayatını kaybetmesi sonucunda üretime başlayan Frank ve Sue, 1984’ten beri bu işle uğraşıyorlar. Artık iyice yaşlanan çift, bu zor ama anlamlı mesleği, oğulları ve aynı zaman çırakları olan Justin’e bırakmaya hazırlanıyorlar.

Huck ekibinin hazırladığı mini belgeseli aşağıda izleyebilirsiniz.