THE REVENANT’IN AYISI KONUŞTU

THE REVENANT’IN AYISI KONUŞTU


Ayılık zor iş...


Oscar avcısı adayı The Revenant, geçtiğimiz hafta ülkemizde de gösterime girdi ve tabii ki tartışmaları beraberinde getirdi. İzleyicilerin bir kısmı, görüntü yönetmeni Emmanuel Lubezki önderliğindeki görsel ziyafete bayılırken, bir kısmı ise Leonardo DiCaprio’nun canlandırdığı Hugh Glass karakterinin başına gelenleri abartılı buldu. Ancak herkesin başarısında hemfikir olduğu bir konu vardı ki, o da filmin hikayesini şekillendiren ayı saldırısı sahnesiydi.

Di Caprio’nun ayıyla kapıştığı sahneler neredeyse filmin bile önüne geçti, öyle ki bazı izleyicilere göre Oscar’a aday olması gereken Leo değil, bizzat ayının ta kendisiydi. Peki kimdi bu ayı? Nasıl yapılmıştı? Sette gerçek bir ayı var mıydı, yoksa her şey görsel efektlerle mi yapılmıştı? İşte bu soruların cevabını birinci ağızdan, yani ayının ta kendisinden aldık.

Öncelikle belirtelim; film setinde gerçek bir ayı yoktu, ancak görsel efektlerin üzerine yerleştirileceği ayı taklidi yapan dublörler vardı. Sahnenin yoruculuğu dolayısıyla iki dublörün sırayla görev yaptığı çekimlerde bir numaralı ayı Glenn Ennis, merak edilen sahneyle ilgili bilinmeyenleri anlattı.

15 yıldır dublörlük yapan Ennis, söz konusu sahne için görev yapan ayı dublörlerinden biri yorgunluktan fenalaşıp hasteneye kaldırılınca projeye dahil olmuş. İri cüsseli bir adamın dakikalar boyunca aralıksız şekilde elleri ve ayakları üzerinde tepinip sağa sola koşturmasının hayli zor olduğunu söyleyen Ennis, bu sebeple sahnenin iki farklı ayı dublörü tarafından canlandırıldığını söylüyor.

Ayı kafası taşıyan mavi bir kostüm giyen Ennis, rolüne çalışmak için bol bol video izlemiş, gerçek hayattaki ayı saldırılarını etüt etmiş. Sahneyi çekerken Şirinler köyünden gelen mavi bir ayı gibi gözüktüğünü söyleyen Ennis, yine de gerçekçi olabilmek adına elinden geleni yapmış. İşin geri kalanını da görsel efekt ekibi, bilgisayar başında kusursuzca tamamlamış.

Uzun zamandır beklediği Oscar heykelciğine kavuşmasına kesin gözüyle bakılan DiCaprio ile en az onun kadar övgüyü hak eden dünyanın en meşhur animasyon ayısı Glenn Ennis’in kapışmasını tüm sinema salonlarında izleyebilirsiniz.