STANLEY KUBRICK’İN KENDİ SESİ EŞLİĞİNDE ÇOK ÖZEL BELGESEL

STANLEY KUBRICK’İN KENDİ SESİ EŞLİĞİNDE ÇOK ÖZEL BELGESEL


Stanley Kubrick: The Lost Tapes


Geçtiğimiz yılın açılımı, belgeseller adına adeta hayatını kaybeden sanatçılara bir saygı duruşu niteliğinde oldu. Amy, Sinatra: All or Nothing at All, Kurt Cobain: Montage of Heck ve Listen to Me Marlon gibi çok değerli yapımlar seyirciyle buluştu. Bu büyük yapımlar arasında ise gözden kaçan, belki de büyük bir prodüksiyon olmamasından ötürü dikkat çekmeyen bir kısa belgesel vardı; Stanley Kubrick: The Lost Tapes…

Sinema tarihinin en büyük yönetmenlerinden biri olan Stanley Kubrick’in çocukluk yılları ve sinemayla tanıştığı dönemi anlatan bu kısa belgesel, Jim Casey tarafından hazırlandı. Kubrick’in 1966’da The New Yorker için çalışan Jeremy Bernstein’a verdiği röportajların ses kayıtlarına ulaşan Casey, Kubrick’in sesini özenle hazırladığı görsellerle birleştirdi.

1966 yılında, yani halen 2001: A Space Odyssey üzerinde çalışan efsane yönetmen, ses kayıtlarında çocukluk yıllarındaki fotoğraf tutkusundan tutun, onu bir sinema dahisi haline getiren pek çok olaydan bahsediyor.

Sinemayla ciddi düşünenlerin kaçırmaması gereken video, Kubrick’in dehası hakkında pek çok ipucu veriyor. Anlatıcılığını bizzat Kubrick’in yaptığı bu çok değerli kısa belgeseli aşağıda izleyebilirsiniz.