DÜNYANIN EN ESKİ KEDİLİ VİDEOLARINI İZLEYİN

DÜNYANIN EN ESKİ KEDİLİ VİDEOLARINI İZLEYİN


Lumière Kardeşler Sunar


İnternette her gün onlarca kedili videoya denk geliyoruz. İlk başlarda “Ayy ne tatlı” deyip geçerken, bir süre sonra kedili video ve içeriklerden kusacak hale gelebiliyoruz. Ancak bu durumun tek sorumlusu internetin yaygınlaşması değil, internet hayatımıza girmeden çok uzun zaman önce de insanlar kedili videolarla haşır neşir oluyordu. Hazırsanız sizleri kedili videoların tarihinde uzun bir yolculuğa çıkaracağız.

Sinema tarihiyle ucundan kıyısından ilgileniyorsanız, Fransız Lumière Kardeşler’i muhakkak duymuşsunuzdur. Aguste ve Louis Lumière, 1800’lerin sonunda saniyede 16 kare gösterebilen sinematograf isimli aleti icat ediyorlar ve 1895’te tarihte çekilen ilk film olarak kabul edilen, Fransız işcilerin fabrikadan çıkışını gösteren bir kısa film çekiyorlar. Aynı şekilde ilk sinema gösterimi de 1895 yılında Lumière Kardeşler tarafından Paris’te bir kafede gerçekleştiriliyor.

Sinema Tarihine Giriş dersini tamamladığımıza göre işin kedili video kısmına gelebiliriz. Şimdilerde Lumière Kardeşler’in mirasına sahip çıkan Institut Lumière, iki kardeşin 100 yılı aşkın bir süre önce çektikleri filmleri su yüzüne çıkartmak için hummalı bir çalışma içine girmiş ve o dönem çekilen videolar günümüze aktarılmış. Bu videoların arasında bir dizi kedili video da bulunmuş. Meğerse Lumière Kardeşler’in sinematografı keşfedip videolar çekmeye başladıklarında yaptıkları ilk işlerden biri de kedili videolar çekmekmiş…

“İnsanlık varoldukça kedili video da olacaktır” sözünün kanıtı niteliğindeki tarihin en eski kedili videolarını aşağıda izleyebilirsiniz.