FİLMLERDEKİ RENKLERİN PSİKOLOJİDEKİ İZDÜŞÜMÜ

FİLMLERDEKİ RENKLERİN PSİKOLOJİDEKİ İZDÜŞÜMÜ


Color Psychology


Renklerin yarattığı etkinin kültürden kültüre değiştiğine inanan da var, genellemelere karşı çıkanlar da… Gerçek şu ki, karşı bile gelseniz bu konu hakkında yapılmış tespitlerin doğruluğu su götürmez bir gerçek.

Okul yıllarında ana renkleri karıştıp ara renk olarak ne elde edeceğimizi bulmaktan bir adım öteye, işin psikoloji kısmına eğilelim. En çarpıcı örnekten ilerlersek kırmızı aşk, şehvet, kan, kızgınlık, heyecan, güç ve ateş gibi kavramları simgelemekte. Bir rengin neyi temsil ettiği ise sadece beynimiz tarafından algılanmıyor; kırmızının duygusal yoğunluğu arttırdığını düşünürsek kalbimiz daha hızlı çarpmaya başlıyor ve fizyolojik tepkimiz öbür renklerden daha farklı sonuç veriyor.

Bunun gibi tüm renk örneklerini düşünelim ve şimdi sinemaya uyarlayalım… Hem doğanın renklerini hem de dekorasyonu ve teknolojiyi  kullanarak bizi farklı dünyalara götüren filmlerin renk skalasına bakalım. Sinemada sahnelerin üzerimizde uyandırdığı duyguların hızlı özetine Lilly Mitz-Seara’nın videosu ile giriş yapmanın tam sırası.