VHS DEVRİ KAPANIYOR, ELVEDA İKİ GÖZÜM…

VHS DEVRİ KAPANIYOR, ELVEDA İKİ GÖZÜM…


Bir devrin sonu


Merkezi Japonya’da bulunan dünyanın son VCR üreticisi Funai Electric, kapanacağını açıkladı.

Günün ortalama 18 dakikasını Netflix’te ne izleyeceğimize karar vermekle geçirdiğimiz seç-izle devrini yaşarken bu haberin sizin için pek bir anlamı olmayabilir, ancak bir zamanlar Play Tuşu’na yalnızca VHS kasetlerini izlemek için basıyorduk. Televizyonda yayınlanan ama kaçıracağımızı bildiğimiz bir programı VHS’lere kaydedebilmek o zamanlar büyük bir lüks kabul edilirken şu an büyük kanallar dahi Netflix gibi platformlarla mücadele edebilmek için televizyon yayınının yanı sıra seç-izle formatına geçiyor. Bu illa iyi ya da kötü olmak zorunda değil, ama her şey çok hızlı değişti.

1970’lerde çıkan VCR’lar seyircinin filmlerle ilk defa doğrudan bir mülkiyet ilişkisi kurulabilmesine aracı olarak CD’ler çıkana kadar piyasayı domine etti. Hali hazırda 2006 yapımı Eragon filminden beri hiç VHS çıkarılmamasına rağmen Funai Electric’in kapanışı VCR teknolojisinin resmi veda tarihi olarak kabul edilecek gibi görünüyor.

Eskileri hatırlamak ya da merak edip sıfırdan öğrenmek isteyenlerin ise halen Ebay gibi platformlar aracılığıyla birer VCR edinme imkanı var.