ROBERT DEL NAJA BANKSY Mİ?

ROBERT DEL NAJA BANKSY Mİ?


Büyük iddia


Gizemli sokak sanatçısı Banksy’nin gerçek kimliği yıllardır tartışma konusu olmayı sürdürüyor. 2008 yılında Robin Gunningham ismi üzerinde yoğunlaşan araştırmacılar, bugün ise oldukça ilginç bir isim üzerinde duruyorlar.

Araştırmacı gazeteci Craig Williams, Banksy’nin Massive Attack üyesi Robert Del Naja olduğunu düşünüyor. Daha önce de dile getirilen bu iddia, bu sefer hiç olmadığı kadar güçlü!

Del Naja imzalı Heligoland kapağındaki artwork, Banksy’nin stiline çok yakın bulunmuştu.

Yaptığı araştırmalar sonucunda Banksy murallarının Massive Attack’in turne düzenlediği yerlere yakın lokasyonlarda belirdiğini belirten Williams, Del Naja’nın tek başına hareket ediyor olabileceğini veya bir grup sanatçıyı Banksy ismi altında yönlendirdiğini iddia etti.

90’lı yılların başından itibaren ortaya çıkmaya başlayan Banksy muralları, esrarengiz sanatçının kim olduğu tartışmalarını da beraberinde getirmişti. Banksy eserlerinin ortaya çıktığı yerler ve tarihlerini Massive Attack’in aynı tarihlerdeki turneleriyle karşılaştıran Williams’ın Robert Del Naja iddiası uzun süre tartışılacağa benziyor.

Massive Attack kariyerinde de kullandığı 3D kimliğiyle gençlik yıllarında underground bir graffiti sanatçısı olan Del Naja, aynı zamanda Banksy’nin memleketi olduğu iddia edilen Bristol’daki ilk gerçek graffitiye imza atan kişi. Ayrıca Robert Del Naja,  yıllar önce Banksy’le yakın arkadaş olduğunu söylemişti.

Craig Williams ise uzun süre yaptığı araştırmalar sonucunda ve Banksy’nin hareket biçimini Massive Attack turneleriyle karşılaştırdığında Robert Del Naja’nın Banksy kimliğiyle doğrudan ilgili olduğunu söylüyor. Bakalım Del Naja’dan iddialarla ilgili bir açıklama gelecek mi?