ANDY WARHOL’UN RAIN MACHINE’İNİ REFİK ANADOL DOKUNUŞUYLA YAŞAYIN

ANDY WARHOL’UN RAIN MACHINE’İNİ REFİK ANADOL DOKUNUŞUYLA YAŞAYIN


Andy Warhol vs. Refik Anadol


Pop art’ın yaratıcılarından Andy Warhol’un ilk olarak 1970 yılında Japonya, Osaka’da gerçekleşen United States Pavillion’da sergilediği Rain Machine (Daisy Waterfall), Los Angeles’ta sergilenmek üzere Türk sanatçı Refik Anadol tarafından yenilendi.

Warhol’un dört farklı versiyonunu yaptığı Rain Machine’in ilki ve 1971 yılında Los Angeles Country Museum of Art’ta sergilenmek üzere geliştirilen ikincisi, sergilendiği altı ay sonunda uygun bakımın yapılamaması ve yağmur görünümünde püskürtülen su damlalarından eserin geri kalanını koruyacak bir sistemin kurulmaması nedeniyle zarar görmüş ve o günden beri Los Angeles’ta bir daha sergilenmemişti. En son 2014 yılında Tokyo’da Mori Art Museum’da sergilenen eser 45 yıl sonra ilk defa Los Angeles’ta görücüye çıktı.

O dönem Warhol ile birlikte çalışan 79 yaşındaki küratör Maurice Tuchman, bir diğer Rain Machine’i ise Pittsburg’daki Andy Warhol Museum’un 1994 yılındaki açılışında müzeye bağışladı. Fakat saklandığı süre boyunca zarar gören bu versiyon da artık sergilenemiyor.

Refik Anadol tarafından yeniden tasavvur edilen türünün son örneği Rain Room, Şubat ayına kadar Pasific Design Center’daki Young Projects’te ziyarete açık olacak.

Gelişen teknolojinin sanatla da iç içe geçmesiyle birlikte yağmur hissini orijinal versiyonunda olduğu gibi gerçek su ile değil, üç boyutlu paneller ve ışık hüzmeleriyle veren Anadol, Times’a verdiği ropörtajda eserin ışıklı halini daha büyülü, 70’ler ruhuna daha yakın bulduğunu ve Andy Warhol gibi büyük bir sanatçının çalışmasına ortak olabilmenin rüya gibi olduğunu söyledi.

Verdiği ropörtajda ne kadar büyülendiğini ve Anadol’un ne kadar başarılı bir iş çıkarttığını sürekli vurgulayan küratör Maurice Tuchman ise “Fan-tastic, Andy woulda been blown away. Blown. Away.” sözleriyle eserin başarısını ve ne kadar etkilendiğini özetliyor.

Tuchman ve eşi Adlin De Domingo, Anadol’u daha önceki işlerinden takip edip bu çalışmaya en uygun sanatçı olduğunu düşündüklerini, sanatçının Los Angeles’taki stüdyosunu ziyaret edip ardından birlikte çalışmaya başladıklarını söyledi.

1985 İstanbul doğumlu Refik Anadol, Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı ve University of California Güzel Sanatlar bölümlerinden iki adet yüksek lisans sahibi ve yaptığı işlerle uluslararası platformlarda adını çokça duyurmuş, birçok ödüle layık görülmüş başarılı bir sanatçı.

Sanatçının diğer işlerini inceleyebileceğiniz kişisel websitesine buradan ve Behance profiline ise şuradan ulaşabilirsiniz.

Los Angeles’a kadar gidemeyenler Rain Room’a şuradan göz atabilir.