JENNIFER LAWRENCE İLE AYKIRI BİR KADIN: ZELDA FITZGERALD

JENNIFER LAWRENCE İLE AYKIRI BİR KADIN: ZELDA FITZGERALD


Tutkulu bir aşk, göz kamaştırıcı bir dönem ve vurucu bir hikaye


Silver Linings Playbook ile En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar almış Jennifer Lawrence, oyunculuk şapkasına birbirinden farklı karakterler atmakta dur durak bilmiyor. En son yine biyografik bir film olan Seda Sayan’a gayriresmi bir saygı duruşu niteliğindeki Joy ile izlediğimiz Lawrence, bu sefer de 1920’ler Amerikası’nın sansasyonel ikonu Zelda Fitzgerald’a hayat verecek.

A Beautiful Mind, Cinderella Man gibi başarılı biyografik filmlere imza atan Ron Howard’ın yönetmenliğini üstleneceği filmde Lawrence’a The Hunger Games filmlerinin de yapımcılığını üstlenmiş Allison Shearmur ve Black Swan ile bildiğimiz Brian Oliver prodüksiyon kısmında yardım edecek.

Kendisi gibi yazar olan eşi F. Scott Fitzgerald ile yaşadıkları tutkulu ve bir o kadar da fırtınalı aşk ile o döneme damga vuran Zelda, sanatçı kartvizitinin yanında uzun süre psikolojik sorunlarla mücadele etmiş, karmaşık, aykırı ve birçok jenerasyona ilham kaynağı olan güçlü bir kadın karakterdi. Roaring Twenties ya da Jazz Age olarak bilinen; sanatın, kültürün ve sosyalleşmenin tavan yaptığı bir dönemde yaşamış olan Zelda, çoğu zaman dönemin rockstar’ı olan eşinin gölgesinde kalmıştı. The Great Gatsby, The Last Tycoon, Tender is the Night gibi hayatımızda yer etmiş kitaplara imza atan Scott Fitzgerald ise bu yapıtların çoğunu büyük aşkı Zelda’dan ilham alarak yaratmıştı. Kitaplarındaki karakterler çoğu zaman Zelda’nın bir yansımasıydı ve bazı diyaloglar direkt Zelda’nın gün içinde söyledikleri cümlelerin izdüşümüydü. Uçlarda yaşadıkları ilişki, bitmeyen şiddetli kavgalar ilerledikçe kendisine şizofreni teşhisi konan yazar, 1948 yılında yatırıldığı bir akıl hastalıkları kliniğinde çıkan yangında can vererek trajik hayatını daha da trajik bir şekilde sonlandırmıştı.

Vurucu hikayesiyle Nancy Milford’ın 1970’te Pulitzer’e aday gösterilmiş Zelda isimli biyografik romanından ilham alınarak çekilecek filmin senaryosunu Emma Frost kaleme alacak.

Son dönemlerde beyazperdede Woody Allen’ın Midnight in Paris filminden de hatırlayabileceğiniz Zelda ve Scott Fitzgerald’ı dönemin şaşalı hayatı, edebiyat dünyasının parmakla gösterilen ikonları ve sürükleyici ilişkileriyle ne zaman vizyonda göreceğimiz daha belli değil.