KASET KÜLTÜRÜ ÜZERİNE BİR KISA FİLM: BLANK TAPE ELECTRONIC CASETTE CULTURE

KASET KÜLTÜRÜ ÜZERİNE BİR KISA FİLM: BLANK TAPE ELECTRONIC CASETTE CULTURE


Kaset is the new plak


Ülkemizin de geri kalmayarak ayak uydurduğu son yılların modası plak toplayıcılığı ve dinleyiciliği, bir adım daha ileri gidecek gibi görünüyor.

Ülkemizde 90’lardan sonra dünyanın geri kalanı gibi kaybolmaya yüz tutan kaset üzerinden üretim ve dağıtım yapma, bir kaç sene önce plaklarda olduğu gibi kaset için de popüler bir hale gelmeye başladı. Ülkemizde de ağırlıklı olarak takas yolu üzerinden ufak da olsa bir pazara sahip olduğumuz kaset kültürü, ABD ve Birleşik Krallık olmak üzere uzun zamandır punk ve hip-hop kökenli müziğin merkezi konumundaydı. Ancak son yıllarda deneysel elektronik müzik üreticileri, satın alınabilirlik, üretim kolaylığı ve teknik niteliklerini kullanmak için analog ortamı tercih eder hale geldiler.

Hem bu gelişmelerin merkezinde olan hem de üretimin bir parçası olan, bünyesinde plak şirketi, baskı fabrikası ve online dergi bulunan İngiliz plak şirketi The Vinyl Factory, kaset kültürünün işleyişini ve sanatçıların neden bunu tercih ettiği üzerine kısa bir film hazırlamış. DIY (Do It Yourself) metoduyla çalışan prodüktör ve sanatçılarla yapılan röportajlarla maziye döndüğümüz videoda neden bu yolu seçtikleri ve nasıl üretim yaptıklarıyla ilgili bilgiler yer alıyor.

Yakın zamanda ülkemizde de hareketleneceğine emin olduğumuz kaset furyası için aman elinizdeki kasetlerinizi elden çıkartmayın diyelim, iki üç seneye değerlenirlerse gelip teşekkür edersiniz.