BİR İLHAM PERİSİ JANE BIRKIN VE ÇOK YÖNLÜ FİLMOGRAFİSİ

BİR İLHAM PERİSİ JANE BIRKIN VE ÇOK YÖNLÜ FİLMOGRAFİSİ


10 dakikada Jane Birkin


Adıyla, sanıyla, kırılgan sesi ve inanılmaz güzelliğiyle zihinlere kazınan, hiçbir kalıba sokulamamış, başlı başına modern ve bağımsız bir kadın imajıyla gönüllerde taht kuran bir ekol Jane Birkin. Romantik sesi ve şairane şarkılarıyla da -ve Okan Bayülgen’e olan şaşırtıcı benzerliğiyle- bildiğimiz çapkın prens Serge Gainsbourg’un bohem prensesi, Lars von Trier filmleriyle bütünleşmiş özgün oyunculuğuyla adının altını çizdiren Charlotte Gainsbourg’un annesi.

serge

Her bir bireyi kendi yolunda ayrı bir efsaneye dönüşen Gainsbourg ailesinin temel direklerinden Birkin, 1960’lar Fransa’sında bile koluna çanta yerine meyve sepeti takıp gezen aykırı bir kadındı.

İlk rollerinden biri olan Michaelangelo Antonioni’nin Blow-Up filminde yer almak için memleketi Londra’dan Paris’e gittiğinde hayatını bambaşka bir yola sokacak aşkı Serge Gainsbourg ile tanışır. Birkin, Gainsbourg’un hayallerindeki kadındır, hatta Gainsbourg onu daha önceden hayaliyle resmettiğini bile savunur. Fakat Birkin’in ani dönüşümünü ateşlese de o, Gainsbourg’un hayalindeki kadının çok daha ötesinde bir yerdedir.

JaneBirkin2

Yonca Talu’nun Film Comment aracılığıyla yayınladığı videoda bu dönüşümün ve bağımsızlığın meyvelerini, Birkin’in Agnes Varda, Pierre Koralnik ve Serge Gainsbourg gibi isimlerle ortak çalışmalarını, insan bilincinin sınırını aşan güzelliğini, seyirciyi etkisi altına almadaki üstün yeteneğini, beceri ve sanatsallığını ortaya koyduğu çok yönlü performanslarını eşine az rastlanır filmografisiyle bir arada izleme imkanı buluyoruz.

Fazla söze gerek yok, kendi gözlerinizle görmek için buyurun.