WILLIAM ONYEABOR HAYATINI KAYBETTİ

WILLIAM ONYEABOR HAYATINI KAYBETTİ


Bir müzik efsanesini uğurlarken...


Nijeryalı vizyoner müzisyen William Onyeabor, 70 yaşında hayatını kaybetti.

70’li yılların sonunda sadece sekiz sene aktif olduğu müzikte çağının çok ötesinde synth-funk kayıtları çıkartarak geleceğe gizli saklı bir hazine bırakan Onyeabor’un değeri Talking Heads’in başkanı David Byrne’ın plak şirketi Luaka Bop’un keşfiyle anlaşılmaya başlanmıştı.

İşinizi gücünüzü bırakın ve yukarıdaki 30 dakikalık müzik belgeselini izlemediyseniz şaşıra şaşıra izleyin, daha önce izlediyseniz de tekrar izleyin, biz yaklaşık 12 defa döndürdük, hala her izleyişte aklımızı alan başka bir şeyle karşılaşıyoruz.

Belgeseldeki iddiaların çoğu kulağa biraz abartı ve şehir efsanesi olarak gelse de, bunların hepsi zaten bir müzisyeni, değerli müziğiyle birleşince bir ikon haline getiren özellikler olarak listede tıklanarak gidiyor… Funk, disco, soul ve hatta elektronik müzik çalan DJ’ler arasında kült statüsüne ulaşan Onyeabor’un DeLorean’a atlayıp bugünden getirdiği tazelikteki müziği nelere ilham verdi?

Damon Albarn‘ün de büyük hayranı olduğu Onyeabor’un müziğindeki dengesiz enerjiklikteki ritimlerin, Blur’ün daha yükseklerde seyreden endorfin patlaması şarkılarına da ilham olduğunu bilmekte fayda var.

Rus ajanı mıydı, ailesi mi mega zengindi, son yıllarında fanatik bir dindar mı olmuştu hiçbir bilgiden tam emin değiliz. Emin olduğumuz müzik devam ettikçe William Onyeabor’un gizemli karakteri ve bununla asortik olarak yaptığı müziğin de bizlerle olacağı. 70 yaşında hayatını kaybeden Onyeabor’u anarken yapacağımız en iyi şey müziğini paylaşmak, bilmeyenleri müthiş bir şeyle tanıştırmak.