DAVID FINCHER VE MÜZİK VİDEOSU YARATMA SANATI

DAVID FINCHER VE MÜZİK VİDEOSU YARATMA SANATI


The Rolling Stones'dan Madonna'ya Fincher estetiği


David Fincher’ın görsel dehasına ve dev vizyonuna laf edecek yoktur herhalde. Gerek sinemada, gerekse müzik videolarında özgün estetiğini, karanlık tarzını, incelikli zekasını, derin karakterlerini, ışık kullanımını ve hissettirdiği yüksek gerilimi gözden kaçırmak, hayran kalmamak mümkün değildir.

david-fincher (1)

Her daim kendi çizgisinde, kendi tarzında ve kendi kurallarıyla bir diğerinden ayırt edilebilir işlere imza atan bir auteur David Fincher.

Noir’vari ışık kullanımı ve yüksek voltajda gerilimiyle kariyeri boyunca aynı görsel ve anlatı bohçasından her dönemde başyapıtlar çıkarmayı başaran bu sayede de “Ahanda Fincher!” dememizi sağlayan özgün bakış açısını herkese kabul ettiren bir vizyoner kendisi.

Se7en, Fight Club, Zodiac, The Game gibi kült filmlere imzasını atmadan önce, MTV’nin ilk zamanlarında müzik videolarına farklı bir bakış açısı getiren, sanatla müziği harmanlayarak harika işler çıkaran genç bir yönetmendi. Fakat o zamandan bu yana, Fincher’ın gözle görülebilir estetik bütünlüğü ve sürekliliği özgün bir sanatçı kimliği edinmesinde büyük rol oynadı.

Michael Jackson’dan Madonna’ya, George Michael, Sting, The Rolling Stones, Billy Idol, Justin Timberlake ve Nine Inch Nails gibi isimlerle çalışan Fincher, sinematik polisiye çıkışını Aerosmith’in Janie’s Got a Gun’ına çektiği videoyla MTV ödüllerini süpürerek yaptı.

Patrick Willems’e göre Fincher’ın gizli uzun metraj başarısı, daha küçük sahnelerde reklam ve müzik videolarında çalıştığı dönemden geliyor. Döneminde pek anlaşılmasa da pop videolarını kısa sanat filmlerine dönüştüren yönetmenin karakteristik niteliklerini siz de zaten biliyorsunuzdur. Ama bir uzman gözünden kaçırdığımız noktaların açıklandığı bir çalışmayı da izlemek istersiniz herhalde?