JEAN-LUC GODARD’IN İLK FİLMİNİ İZLEMİŞ MİYDİNİZ?

JEAN-LUC GODARD’IN İLK FİLMİNİ İZLEMİŞ MİYDİNİZ?


Une Femme Coquette


Sinema tarihinin en yetkili abilerinden ve Fransız Yeni Dalgası’nın ateşini yakanladan Jean-Luc Godard’ın ilk filmini izlediniz mi?

Une Femme Coquette (A Flirtatious Woman), 1955 yapımı 9 dakikalık kısa bir film. Godard’ın 24 yaşındayken olay öyküsüne adını veren Fransız hikayeci Guy De Maupassant’ın Le Signe (The Signal) hikayesini ele alarak çektiği, daha önce izleme şansına erişemediğimiz bir film.

1401x788-83981409

Birçok sinema tarihçisi tarafından kayıp zannedilen film, geçtiğimiz hafta ansızın Youtube’da beliriverdi. Usta yönetmenin 1960 yılında çektiği şaheseri Breathless’tan 5 yıl önce, bir arkadaşından ödünç aldığı 16mm kamera ile çektiği Une Femme Coquette’te de benzer atmosferleri ve yeni dalga esintilerini yakalamak mümkün.

Une Femme Coquette, o dönemde Godard’ın André Bazin ile Cahier du Cinéma dergisinde sinema eleştirileri yazarken kullandığı mahlası Hans Lucas ismiyle çekiliyor. Aynı film, daha sonra uzun metraja uyarlanarak 1966 yapımı Masculin Féminin’e evriliyor.

Şöyle de bir gerçek var, film doğal olarak Fransızca ve maalesef altyazısı yok. Yine de izleyin, usta yönetmenin erken dönem sinemasına 9 dakikalık bir bakış atın.