ENFES GÖRÜNTÜ YÖNETEN KADINLAR

ENFES GÖRÜNTÜ YÖNETEN KADINLAR


Women in Film: Cinematography


Hollywood’un erkek egemen sinema anlayışından hepimiz haberdarız. Son zamanlarda daha özgürlükçü ve eşitlikli bir tutum takınmaya çalışsa da bağımsız festivaller dışında kadın sinemacı ağırlığını Hollywood’da pek göremeyiz.

Filmin bütün sinematografisini, neyi, ne zaman, nasıl görmemiz gerektiğini söyleyen görüntü yönetmenlerinden birkaç tane sorulduğunda Emmanuel Lubezki ve Roger Deakins gibi dillere pelesenk olmuş başarılı isimler dışında herkesin değil ama çoğu insanın aklına kadın bir görüntü yönetmeni gelmez. Üstelik belki de en sevdiği filmin görüntü yönetmeni kadındır.

WINSLET CARREY

2015’te çekilen filmlerin sadece %6’sının görüntü yönetmeni kadınken henüz Oscar’a aday olmuş bir kadın görüntü yönetmeni bile yok. Yine de Hollywood’un sinema standartlarına başkaldırıp işlerinin yetkinliğini gözler önüne seren birçok kadın görüntü yönetmeni var.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind’da kafaları oldukça karıştıran Ellen Kurras, The Neon Demon’ın çarpıcı renklerinin ustası Natasha Braier ve bu yıl En İyi Film Oscar’ına aday olan Hidden Figures’ün görüntü yönetmeni Mandy Walker, an itibariyle daha etkin olan isimlerden. Frozen River Reed Morano’ya emanetken The Wrestler Mayse Alberti’nin, 8 Women Jeanne Lapoirie’in ve The Hunt da Charlotte Bruus Christensen’in görme biçiminden çıkmadır.

Luiza Liz, kadın görüntü yönetmenlerinin elinden çıkma filmleri bir araya getirdiği Women in Film: Cinematography videosunda, meraklılarını 7 buçuk dakikalık bir yolculuğa çıkarıyor.

“Filmin adı ne?” minvalinde sorularla kendinizi yormayın diye, videoda yer alan tüm filmleri de buraya koyuyoruz.