OK COMPUTER’IN 20. YILINDA KARMA POLICE’İN ANLAM VE ÖNEMİ

OK COMPUTER’IN 20. YILINDA KARMA POLICE’İN ANLAM VE ÖNEMİ


Bir müzikten videosundan daha fazlası


21 Mayıs 1997… Hayatımıza dokunan, dokunmakla kalmayarak değiştiren bir albümün yayınlanma tarihi. Tartışmasız bir şekilde müzik tarihinin en iyi albümlerinden biri olan ve yeni bir çağın başlangıcını yapan OK Computer’ın yayınlanma tarihi. Aradan koca bir 20 yıl geçmiş ve dolayısıyla -tıpkı her zaman olduğu gibi- kendisine saygı ve sevgide kusur etmeme mesaimiz başlamış.

Karma1

Radiohead’in kendi evriminin de başlangıcını yapan bu albümün her biri birbirinden önemli şarkılarından Karma Police, aynı zamanda Jonathan Glazer yönetmenliğindeki videosuyla da zihinlerde apayrı bir yere sahip. Pitchfork, bu videonun anlam ve önemine dair bir video hazırladı.

Glazer’ın aslında Marilyn Manson şarkısı Long Hard Road Out Of Hell için çekeceği bu video, Manson’ın projeden vazgeçmesiyle Radiohead’e kısmet oldu. David Lynch filmi Lost Highway’in gösterimi sırasında açılış sekansının ardından uyuyakalması, Glazer’a Karma Police videosu için ilham verdi.

Videoda oynayan Macar aktör Lajos Kovács, 1976 model Chrysler New Yorker’dan kaçarken sekiyordu. Bunun sebebi ise set günü bacağına iğne yemesini gerektirecek derecede kramp girmesiydi.

Yanan araba ise efekt kullanımıyla “yanar” hale geldi. Yani aslında yandığı falan yoktu. Set günü kapkara olan gökyüzü ise yine efektlerin yardımıyla videodaki halini aldı.

Video, Thom Yorke için çok zor bir deneyime de sahne oldu. Kameralı bir motorsiklet, arabaya paralel şekilde bağlanmıştı. Böylelikle araba hareket ederken eş zamanlı çekim gerçekleştirilebilecekti. Ancak arabadan çıkmaya başlayan yoğun egzoz dumanı, çekim sırasında arka koltukta oturan Yorke’a hayli zor anlar yaşattı…

Bu bilgilerin ışında klasik videoyu bir kez daha izleme zamanı.

İyi ki varsın OK Computer!