ÖNDEKİ KAMERAYI TAKİP ET!

ÖNDEKİ KAMERAYI TAKİP ET!


Sinemada kamera takibi ve tüm öznelliği


Kameranın bütün devinimsel hareketleri içinde, izleyeni sanki filmin içindeymiş gibi hissettirmede takip sahnelerinin yeri ve önemi büyüktür. Kamera, izleyicinin gözü olur; o ne tarafa gider, nereye bakarsa biz de onun gözünden olaya dahil oluruz. Bu yüzden duyguları, fikri ve izleyenin algısını yönlendirmede kamera hareketlerinin ve açılarının görevi yadsınamaz.

trainspotting-2

Özellikle plan sekanslarda, kesintisiz çekimler izlediğimizin bir film sahnesi olduğunu unutturur ve izleyicinin filmle daha sınırsız, kurgusuz, gerçekçi bir birliktelikle özdeşleşmesine olanak sağlar.

İzleyici çekimleriyle kamera artık izleyenin gözü, kulağı olmuştur ve anlatıyla hareket edip bütünleşmesini, bu sayede karakterle ve filmle daha öznel bir ilişki kurmasını sağlar.

Her tür filmde karşımıza çıkan bu izleyici çekimler Kubrick’in The Shining’inden Coen Kardeşler’in Hail, Caesar!’ına kadar Martin Scorsese, Nicolas Winding Refn gibi yönetmenlerin de birçok filminde etki alanını genişletmek için kendine yer edinir.

Candice Drouet, Really Dim Vimeo kanalından paylaştığı To The Right videosuyla 45 kaydırmalı çekimi bir araya getiriyor, biz de ardı sıra sağa doğru kayan kameraya gözlerimizin vekilliğini teslim ederek takibe başlıyoruz. Bu sayede filmi sadece görmekten ziyade deneyimliyor, yönetmenin filmi görmemizi istediği şekilde olaya dahil olup onun hikayesini kendi gözümüzden yaşıyoruz.

4 dakikalık takibimizde eşlik ettiğimiz filmler sırasıyla şöyle:

The Shining / The Darjeeling Limited / Holy Motors / Inherent Vice / Jackie Brown / Juno / Drive / Ex Machina / Delicatessen / American Psycho / 2046 / Rebel Without A Cause / Little Miss Sunshine / 1984 / The Neon Demon / The Big Lebowski / Collateral / Donnie Darko / Bronson / Catch Me If You Can / Marie-Antoinette / It Follows / Lost River / Trainspotting / Still Alice / Cape Fever / Amelie Poulain / The Grand Budapest Hotel / Blue Is The Warmest Color / Nightcall / Only God Forgives / On the Road / Boogie Nights / One Flew Over The Cuckoo’s Nest / Saint-Laurent / Reservoir Dogs / Wild Tales / O’ Brother, Where art Thou ? / Fight Club / Black Mass / Twelve Years A Slave / Memento / Hail, Caesar! / Upstream Color / La La Land