PAUL THOMAS ANDERSON FİLMLERİNDE KARAKTERLERİN ORTAK NOKTASI

PAUL THOMAS ANDERSON FİLMLERİNDE KARAKTERLERİN ORTAK NOKTASI


Finding Purpose in Life


Eski sevgilisinin peşinde bir özel dedektif, 7 kız kardeşiyle yaşamanın zorluğunu işiyle hafifletmeye çalışan bir genç, petrol çıkaracağım derken kan çıkaran bir adam ya da oyuncu olmak isterken porno sektörünün kralına dönüşen bir karakter…

Konular birbirinden ne kadar farklı olursa olsun; Paul Thomas Anderson’ın karakterleri, bir amaç uğruna içten içe değişim ateşiyle yanıp tutuşmasıyla ortak paydada buluşur.

3-daniel-day-lewis-daniel-plainview-kan-dokulecek

Kimisi dilediğine, kimisi dillendiremediğine dönüşürken Anderson’ın filmografisinde her karakterin bir amacı vardır. Ve bu amaç doğrultusunda yoğun olarak hissedilen değişim ihtiyacı olaylara yön verir.

The Film Stage aracılığıyla Jack’s Movie Reviews tarafından paylaşılan Finding Purpose in Life isimli video tez, içinde bulunduğu yaşam alanının sınırlarıyla yetinmeyip farklı bir hayat düşleyen karakterlerin girdiği yolları 22 dakikada büyütecine alıyor.

Daniel Plainview, Barry Egan ya da Freddie Quell… Anderson’ın protogonistleri hayatlarının amacını değişimle bulsa da kendileri hep aynıdır, sadece değiştirdikleri yaşam koşulları farklıdır. Karakterlerinin karmaşıklığı, neden ve nasıl bir değişim çabası içinde olduklarında değil; egoları, bencillikleri ve yanılgılarının bu çabanın önüne nasıl geçtiğinde saklıdır.

Lafı fazla uzatmadan ilgilileri Finding Purpose in Life videosuna alalım. Tam tamına 22 dakikada Paul Thomas Anderson’ın karakterlerini tanıyalım.