SİYAH BEYAZ SİNEMANIN KEŞFİ

SİYAH BEYAZ SİNEMANIN KEŞFİ


Işığın gücü adına!


Siyah beyaz sinemayı sevmeyenler varmış. Sorarlar neden diye?

Eski, sıkıcı veya tekdüze bulunduğundan belki de, bazıları siyah beyaz sinemaya daha başından şans tanımıyor ya da gerekmediğince bulaşmıyor. Oysa ışığın o köpürmesi, o karanlığın sonsuz sesi… 

7-mühür

Tekdüzelikten öte iyi bir siyah beyaz filmin kendini ifade etmek için başvurabileceği birçok yol var. Siyah ve beyazın, başka türlü göremeyeceğimiz şeyleri gösterebilmede ne kadar etkili olduğundan bahsediyoruz. Filmde rengin olmaması anlatıyı ve hikayenin diğer bakış açılarını öne çıkaran bir araç çünkü.

Sinemada rengin yeri de sinema kadar eskidir. Zamanı ve imkanı olan yönetmenler çok isterlerse önceden de rengi sinemada kullanabiliyordu. Bazıları rengin dilini deneyimlerken bazıları hikaye anlatımının ve mizansenin gücünü keşfe çıktı. Ve bu çabalar, sinemayı bugünkü haline evirdi, hep bir adım daha öne taşıdı. Bu sayede de hem yeni dünyaların kapısı aralandı hem de hayal gücümüze boşlukları dilediğimiz gibi doldurabilme imkanı tanındı. 

eraserhead6

Siyah beyaz film, renklisinden daha iyidir diye savunmuyoruz tabii. İkisinin de dili, güzelliği ayrı. Ama hazır RocketJump Film School, siyah beyaz sinema tarihine derinlemesine indiği bir videoyla gelmişken güzelin hakkını verelim dedik.

So You Dont Want to Watch a Black & White Movie? isimli 15 dakikalık pek enfes çalışma, siyah beyaz sinemanın en nefis örneklerini paket haline getirip kullanma kılavuzunu da yanına iliştiriyor. Alman ekspresyonizminden film noir’a, ışığın gücünü ve dilini savunuyor. Siyah beyazın zıtlıkları ifade etmekte yetkinliğini, doğru-yanlış, iyi-kötü ve yaşam-ölüm arasına çektiği çizgiyi, yaşadığımız dünyanın bir yansıması olan başka bir dünyanın keşfini ve kolayca düşten kabusa dönebilen o tonun derinliğini altını çize çize anlatıyor.

turin-horse

Edwin S. Porter, Ingmar Bergman, Jean-Luc Godard, Orson Welles, David Lynch, Béla Tarr, Akira Kurosawa, Stanley Kubrick, Steven Spielberg, Ishiro Honda ya da Martin Scorsese kimi ararsanız bir arada!

Biz de sözü videoya bırakıyor, ilk fırsatta bir kuple siyah beyaz filmin tadını çıkarın diyoruz.