SUSAM SOKAĞI’NIN OTİZMLİ KARAKTERİYLE TANIŞIN: JULIA

SUSAM SOKAĞI’NIN OTİZMLİ KARAKTERİYLE TANIŞIN: JULIA


Bir karakterden çok daha fazlası


İlk kez yayınlandığı 1969’dan beri TV ekranlarında kendine sağlam bir yer edinen, herkesin çocukluğunun bir parçası Susam Sokağı’nın otizmli yeni bir karakteri var, Julia!

juliahed

Yıllardır çocuklara çeşitli konularla bilgi veren Susam Sokağı, bu sefer de otizme farkındalık yaratmak istiyor. Farklı davranışları ötekileştirip dışlamak yerine bir bütün olup uyum için yaşamayı öğreten Susam Sokağı, Julia ile birçok çocuğun kafasındaki soru işaretlerini silip arkadaşlarına empatiyle yaklaşmalarını sağlamayı amaçlıyor.

2015 yılında “Otizm hakkında nasıl konuşabiliriz? Daha fazla empati nasıl yaratabiliriz?” sorularını gündeme getirip yazdıkları kitapta Julia’ya yer yeren Susam Sokağı yapımcıları, bir büyük adım daha atarak karakterlerini TV ekranlarına taşımaya karar verdi. Julia’yı seslendiren Stacey Gordon’ın da otizmli bir oğlu olduğundan, rolün anlam ve önemi kendisi için çok daha başka. 

Otizmi olmayan çocukların otizmin nasıl bir şey olduğunu görebilmeleri çok önemli” diyen Stacey Gordon, televizyonun çocuklar üzerindeki etkisini ve sadece bir karakterin değiştirebileceklerini şu sözleriyle özetliyor:

“Eğer arkadaşları, oğlumun davranışlarının benzerini sınıfta değil de televizyon aracılığıyla deneyimleseydi ondan bu kadar korkmayabilir, o ağladığında bu kadar endişelenmezlerdi. Onun daha farklı bir biçimde oynadığını ve bunun çok normal olduğunu bilebilirlerdi.”

Susam Sokağı ile çocuklarla tanıştıracakları otizmli karakteri kız seçmelerinin sebebi ise, erken yaşta teşhis edilen otizmin kız çocuklarında daha fazla görüldüğünden kaynaklandığını belirten yapımcılar, Julia ve arkadaşları için empati ve duyarlılık oluşturmak istiyor.

25 yıldır Susam Sokağı’nı yazan Christine Ferraro, ileride Julia’nın Susam Sokağı’nın otizmli karakteri olarak değil, sadece Julia olarak bilinmesini dilediğini söyleyerek asıl adımı atmış, farkındalık yaratmanın yanı sıra hiçbir çocuğu bir diğerinden ayrıştırmamak gerektiğinin önemini vurgulamış oldu.

Önümüzdeki ay televizyon ekranlarında izleyeceğimiz Julia’yı merak edenler için yayınlanan tadımlık da burada.