BIRDMAN İLLÜZYONU

BIRDMAN İLLÜZYONU


The Cuts of Birdman


Alejandro Gonzales Iñárritu’nun giriştiği en büyük illüzyonlardan biri 2014’te 9 dalda Oscar’a aday olup dördünü eve götüren filmi Birdman’i baştan sona tek çekimmiş gibi göstermesi değil midir?

birdman-

 

Tabii bu Iñárritu’nun tek başına yaptığı bir şey değil, Emmanuel Lubezki’nin enfes bakış açısıyla beşe katladığı sinematografinin gücü de filme En İyi Yönetmen ile beraber En İyi Görüntü Yönetmeni Oscar’ını kazandırmıştı. Yani, iki büyüklerden Iñárritu ve Lubezki el ele verip demişler ki: “Bir de Birdman’i tekmiş gibi çekelim”

Eğer Birdman: The Unexpected Virtue of Ignorance‘ı üstünkörü izlediyseniz hiç bölünmemiş bir anlatıma dahil olduğunuzu düşünebilirsiniz. Ama bildiğiniz gibi durum öyle değil. Muazzam tekniğiyle bir anda tilte çıkan kamerayı, çaktırmadan geçilen timelapse sahneleri, çeşitli optik kaydırmaları ve daha birçok detayına rağmen tek plan çekilmiş bir film gibi görünse de biz bunları yer miyiz? Yemeyiz. Yine de takdir ederiz. Birçok teknik başarısının, özgün senaryosunun ve Michael Keaton, Edward Norton, Emma Stone gibi isimlerin performanslarının yanı sıra yaptığı enfes sistem eleştirisi ve anlatıya yerleştirilen ince noktalarıyla da çok başarılı bir bütün Birdman. 

Harrison Edgecombe, Birdman’de gözlerimizi kandırmaya çalışan bütün sahneleri The Cuts of Birdman isimli videosunda bir bir gözler önüne seriyor. Gizli kapaklı kesilip birleştirilen bütün anları yakalayabileceğiniz 4 dakikalık videoyu biz buraya koyuyoruz. “Yok ben kendi hazine avıma kendim çıkarım” diyorsanız da oturun, 119 dakikayı tekrar izleyin. Her türlü kazanan siz olursunuz.