DANİMARKA SİNEMASI İÇ SAVAŞTA: LARS VON TRIER VS. NICOLAS WINDING REFN

DANİMARKA SİNEMASI İÇ SAVAŞTA: LARS VON TRIER VS. NICOLAS WINDING REFN


Ayrılın, siz kardeşsiniz!


Danimarka sinemasının iki önemli ismi Lars Von Trier ve Nicolas Winding Refn arasında sular durulmuyor. Daha önceden arkadaş olan iki aykırı yönetmenin arası Trier’in 2011’de gösterime giren Melancholia filminin ardından bozulmuş, o günden sonra da spekülasyonlar ve atışmaların ardı arkası kesilmemişti.

trier-refn

Melancholia’nın gösterime girdiği Cannes Film Festivali’ndeki basın konferansında Trier, Adolf Hitler’i anladığını söylemiş, ertesi gün de Refn Trier’in söylediklerinin kabul edilemez olduğunu, artık yaşının da başını alıp gittiğini söylemişti.

Trier de sonrasında toparlayamadığı açıklamasının ardından Fransız polisiyle sorunlar yaşamış ve festival yetkililerince programdan çıkarılıp “persona non grata” yani istenmeyen kişi etiketiyle yoluna devam etmişti.

2014’teki Nymphomaniac’ın ardından verdiği arayı The House That Jack Built ile kapatmaya hazırlanan yönetmen, uzun sürenin ardından ilk röportajını Danimarka yayını Soundvenue’ye verdi. 21. yüzyıl Danimarka sinemasının en önemli 10 filminde ilk sırada Dogville olmak üzere 5 filmiyle yer alan Trier, yeni filminin çok fazla şiddet içerdiğini ve filmde yer almayı kabul eden oyuncuların oldukça cesur olduğunu söyledi.

Konu Danimarka sinemasından açılmışken eski dostu, yeni düşmanı Refn’e de sözünü dokundurmadan geçemeyen Trier, Cannes’daki Hitler yorumunun ardından ona destek çıkmayan yönetmene gönderme yaparak: “O gün beni sonsuz acı çekişimden kurtarabilirdi. Hitler muhabbetinin olduğu yıl benim basın konferansımdan bir gün sonra o da konferanstaydı ve şöyle de diyebilirdi: ‘Lars tam bir aptal ve çok kötü filmler yapıyor ama o bir Nazi değil. Birbirimizi ne kadar uzun olduğunu bilmediğim bir süredir tanıyoruz.’ Fransız polislerinden kaçmam üç yılımı aldı.”

Refn, hoş olmayan bir yönde fırsatçı biri ve sadece Amerikan tarafını memnun etmeye çalışıyor. Bilemiyorum, filmlerini izlemiyorum. İlk filmi Pusher’ı sevmiştim, tabii ki kendisi yetenekli.

Diplomatik bir biçimde sözlerini bitiren Trier ve daha geçtiğimiz yıl yine Cannes Festivali’nde Trier hakkında ileri geri konuşan Refn’in arası umarız ki en yakın zamanda düzelir. Yapmayın, etmeyin siz kardeşsiniz!

Bu sırada da Refn, Amazon ile beraber yürüteceği TV dizisi Too Old To Die Young için merak uyandıran bir teaser paylaştı. İngiliz punk grubu The Bollock Brothers’ın The Last Supper’ıyla taçlanan teaser’a bakacak olursak yine sınırlara koşan bir Refn yapımı izleme ihtimalimiz yüksek.