ABBAS KIAROSTAMI’NİN İLK 20 FİLMİ 4K GÜCÜNDE YENİLENİYOR

ABBAS KIAROSTAMI’NİN İLK 20 FİLMİ 4K GÜCÜNDE YENİLENİYOR


Taste of Kiarostami


Geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden İran sinemasının unutulmaz yönetmeni Abbas Kiarostami’nin ilk 20 filmi, 4K çözünürlükle restore edilecek. Kiarostami’yle sıkı bir ilişkisi olan ve 1999’dan beri yönetmenin filmlerinin gerek yapım gerek de dağıtım aşamasında rol oynayan Fransız yapım şirketi MK2 Films, Institute Kanoon ile yaptığı anlaşmayla bu 20 filmin haklarını kütüphanesine koyup yenilemek üzere satın aldı.

abbas-kiarostami-

İran Yeni Dalgası’nı şekillendiren isimlerden Kiarostami, Taste of Cherry, Where is the Friend’s Home, Close-Up ve The Wind Will Carry Us gibi birçok başyapıtıyla 40’tan fazla filme imza attı. Şiirsel diyalogları ve hayatın içinden alıp yüzümüze vurduğu gerçeklikleriyle etkisinden kolay çıkılamayan filmleri aracılığıyla İran sineması başta olmak üzere, dünya sinemasını yerinden oynatan usta bir yönetmendi Kiarostami…

Kiarostami, hayatını kaybetmeden önce MK2 Films ile geçtiğimiz Eylül’de çekimlerine başlanması planlanan bir film için çalışmalara başlamıştı; fakat ne yazık ki o günleri göremedik. Bugün de Cannes Film Festivali’nin özel gösterimleri kapsamında yönetmeni saygıyla anmak için son filmi 24 Frames’in gösterimi yapılacak.