SCARLETT JOHANSSON’IN ANLATIMIYLA: JEFF KOONS

SCARLETT JOHANSSON’IN ANLATIMIYLA: JEFF KOONS


8 dakikada Jeff Koons 101


Geçtiğimiz ay, Los Angeles’taki The Museum of Contemporary Art kısaca MOCA, günümüzün ikonik sanatçısı Jeff Koons şerefine bir gala düzenledi. Etkinliğe eşlik etmesi için hazırlanan mini Jeff Koons belgeselinin anlatıcısı ise her işte parmağı olan Scarlett Johansson.

scarlett

Neo-Pop öncülerinden Koons’un çocukluğundan sanat hayatına, ilhamlarından sanatının ardında yatan anlamlara ne varsa derinine inen belgeselde; Lady Gaga, Pharrell Williams ve Larry Gagosian gibi bir sürü ismin röportajları da yer alıyor. Sanatçının köpeklere olan takıntısını, Gazing Ball serisinin nereden çıktığını, sanatının neden bu denli tartışmalı olduğunu, kısacası Jeff Koons’a dair bilmeniz gereken her şeyi 8 dakikada özetleyen belgesel hemen aşağıda.

Çelikten reprodüksiyonları ve şişirme balonlarıyla basit olanı sanatsallaştıran Koons, oldu olası yaptığı-yaptırdığı işlerle “Ne kadar sanatçı, ne kadar değil?” tartışmalarının odağı olsa da, kendine has tarzı ve aykırı kişiliğiyle sanat tarihindeki yerini çoktan sağlamlaştırdı. Zaman zaman Andy Warhol’un son reenkarnasyonu olarak da değerlendirilen Koons’un sanatçı kimliğini oluşturan ve tartıştıran etmenler, Johansson’ın yakışıklı sesiyle anlatılınca etkisinden kolay kolay çıkamıyorsunuz, baştan söyleyelim.

jeff-koons