THOM YORKE’TAN İLK SOUNDTRACK DENEYİMİ

THOM YORKE’TAN İLK SOUNDTRACK DENEYİMİ


Vangelis'in yolunda


Bildiğiniz gibi pek sevgili Thom Yorke, henüz bir ay önce Dario Argento’nun 1977 yapımı korku klasiği Suspiria’nın yeniden çevriminin müziklerini üstlenerek onca köşeli kariyerinin ilk soundtrack adımını atmıştı. Geçtiğimiz günlerde BBC 6 Music ile yaptığı röportajda, içinde bulunduğu tatlı telaştan, Blade Runner’ın zamanının ötesinde müziklerinin efendisi Vangelis’ten ve daha bir sürü güzel şeyden bahsetti.

<> on June 24, 2011 in Glastonbury, England.

“Kesinlikle dehşet verici. Çok zor bir deneyim; çünkü tamamen konfor alanımın dışındayım  Nota da okuyamadığım için bir orkestraya yazıyormuşum gibi olmuyor. Her şeyini kendim inşa ediyorum. Oysa hafta sonu Blade Runner’ı iki kere izledim. Ah o ses… Bunun gibi bir şey yapabilirim, oldukça kolay. Biraz orasından biraz da burasından aldım mı, her şey tamam. “

Ridley Scott’ın 1982 yılında Blade Runner’da yarattığı eşsiz atmosferi, sesleriyle daha da uzak bir geleceğe taşıyan Vangelis’in onun için nasıl büyük bir ilham kaynağı olduğundan bahseden Yorke, sözlerine şöyle devam ediyor:

“Vangelis, bunu yapan onun elleriydi, beni cesaretlendiren ve en ürkütücü bulduğum şey de buydu. Normalde bir korku filmi için müzik yapmak orkestralar ve spesifik başka şeyler demek. Ama yönetmen Luca (Guadagnino) ve editör Walter (Fasano), daha çok ‘kendi yolundan git’ der gibiler… Sadece oraya çıkan yolu bulmam lazım.”

Eninde sonunda sapacağı yolda kaybolmak için sabırsızlandığımız vizyoner müzisyenin, erken müzikal anılarından ve Radiohead’in 1997’de OK Computer’ı tarihe kazandırdıktan bir ay sonra yerinden oynattığı Glastonbury performansı gibi dinlemek için can attığımız konulardan bahsettiği röportajın bir kısmı hemen aşağıda, tamamı da Pazar günü BBB 6 Music yayınında olacak.

Bir İtalyan kültü Suspiria’yı tekrar beyaz perdeye, Thom Yorke’un ilk film müziği girişimini de tüm insanlığa kavuşturan filmin yönetmeni Luca Guadagnino ile Tilda Swinton, Dakota Johnson, Mia Goth, Chloë Grace Moretz ve Lutz Ebersdorf gibi isimlerin yer aldığı kadrosuyla bu yılın sonuna doğru uykularımızı kaçıracağız.

Zamanı geldiğinde Blade Runner’ı dinlemek isteyenler de, tam üstüne bassın.