THE ROLLING STONES’A EV SAHİPLİĞİ YAPAN MALİKANE

THE ROLLING STONES’A EV SAHİPLİĞİ YAPAN MALİKANE


Villa Nellcôte


The Rolling Stones’un şanı-şöhreti, her daim müziği ve bitmeyen partileriyle inlettiği malikanesinden arta kalan fotoğraflar eşliğinde ufak bir zaman yolculuğuna ne dersiniz?

rollingstonesvilla7-930x617

Bir dönem her bir köşesi “Sex, drugs and rock’n’roll” diye bağıran Villa Nellcôte, The Rolling Stones’un Exile on Main St. albümünün neredeyse tamamını kaydettiği, bir tarihe ev sahipliği yapan 16 odalık malikanesi.

İngiliz vergi sistemiyle grubun başı derde girince, gelirlerinin %93’ünü ödememek için bir nevi “sürgün” seçeneğini değerlendiren The Rolling Stones, soluğu Fransa, Côte d’Azur’daki bu villada alır. Ve 6 ay boyunca hiç durmayacak “ev partisi” başlar.

rollingstonesvilla17-930x626

Grubun her bir üyesi Güney Fransa’da farklı evler kiralasa da, The Rolling Stones’un mabedi Keith Richards’ın ayda 2,500 $’a kiraladığı Villa Nellcôte olur. Richards’ın günlük hayatını şekillendiren uyuşturucu bağımlılığını göz önünde bulundurarak “onun için daha kolay olacağı” gerekçesiyle diğer üyeler de tüm eş-dost eşliğinde buraya yerleşmeye karar verir. Sonrasında binanın karanlık bodrumunu stüdyoya çeviren The Rolling Stones, harıl harıl Exile on Main St. albümünü kaydetmeye ve geleni gideni hiç eksik olmayan bu evde yaşamaya başlar.

rollingstonesvilla19-930x630

John Lennon gibi birçok ismin de zaman zaman burada takıldığı, bir ara hırsızların bile elini kolunu sallayarak girip çıkabildiği sirkülasyondaki partileri belgeleyen Dominique Tarlé, aşağıdaki gibi daha bir sürü fotoğrafı Rocks Off koleksiyonunda barındırıyor.

rollingstonesvilla11-930x627

1890’da inşa edilen villanın Marie Antoinette için tasarlandığını söyleyen Richards, ilk başta binayı geçmişine hayran kaldığı için tutmak istiyor. II. Dünya Savaşı sırasında, Nazi bir Gestapo tarafından işgal edilip karargah olarak kullanılan Villa Nellcôte, duvarları rock’n’roll’la yankılanmadan, bizimkiler eve yerleşmeden önce yıllarca boş kalıyor. Richards ve geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden o dönemki sevgilisi Anita Pallenberg’in başı 1973’te Fransız polisiyle uyuşturudan derde girince de bütün bu çılgınlık sona eriyor. Konser için olsa dahi iki yıl boyunca Fransa’ya girmesi yasaklanan Richards, ABD’ye döndükten sonraki yıl da villanın kirasını ödemeye devam ediyor; fakat sonrasında bina polis tarafından yağmalanınca bir daha da oraya dönmüyor. Böylece koca bir defter, tüm ihtişamıyla kapanıyor.

rollingstonesvilla13-930x615

2006’da 128 milyon $’a villayı satın alan Rus ev sahipleri, koca bir tarihi bünyesinde barındıran evlerini The Rolling Stones hayranlarından köşe bucak saklayarak içinde yaşamaya devam ediyor. Eski fotoğraflarla birlikte araya iliştirdiklerimiz de muhtemelen evin satış zamanından kalan kareler.

Umuyoruz ki en azından bodrumlarından geçen duble albümü arada bir hatırlıyor, zaman zaman bir-iki The Rolling Stones klasiği çalıyorlardır. Başlı başına bir tarih olmasının yanı sıra The Rolling Stones’un tarihi anlarına ve birçok kırılma noktasına da tanıklık eden Villa Nellcôte, keşke müze olsaydı da içinde bir güzel turlayabilseydik. Şimdi orada kim bilir, kimleer kimleerle yaşıyor.

rollingstonesvilla9-930x623

 

rollingstonesvilla3-930x622

 

rollingstonesvilla1-930x606

 

rollingstonesvilla10

rollingstonesvilla16-930x623

 

rollingstonesvilla6-930x623

 

keith-930x522

 

nellcote15

rollingstonesvilla118

nellcote15

domnellcote

 

nellecote9

rollingstonesvilla12

nellecote81

rollingstonesvilla5-930x620

 

nellecote

richards-930x633

 

rollingstonesvilla2-930x821