ANDREI TARKOVSKY’DEN ATEŞ VE MÜZİĞİN BULUŞMASI

ANDREI TARKOVSKY’DEN ATEŞ VE MÜZİĞİN BULUŞMASI


Ustadan inciler


Sinema tarihinin en önemli isimlerinden biri olan Andrei Tarkovsky’nin filmlerinden oluşan super-cut ile yönetmenin dehasını tekrar kutsamaya var mısınız?

Werner Herzog, Alfred Hitchcock, Rainer Werner Fassbinder, Alejandro Jodorowsky ve Ingmar Bergman ile 20. yüzyılın en önemli yönetmenleri arasında yer alan Sovyet Rusya doğumlu Andrei Tarkovski’nin filmlerindeki ateş ve Bach’a olan düşkünlüğü; dört dakikalık bir video çalışması ile gözlerimizi ve ruhumuzu dinlendirmeye geldi.

Usta yönetmenin filmlerinde bol bol gördüğümüz ateşli sahneler ve devamında duyduğumuz Johann Sebastian Bach melodilerini bir araya getiren Tarkovsky evreni, Dan Noal isimli bir Vimeo kullanıcısı tarafından hazırlanan video ile tekrar gün yüzüne çıktı.

Dört dakikalık inceleme ile dahil olduğumuz ama etkisinden çıkmanın çok daha uzun sürdüğü video; aynı zamanda yönetmenin Nostalghia, Andrei Rublev ve Solaris gibi sinema tarihinin yapı taşı nezdinde kabul gören filmleri üzerinden Andrei Tarkovsky’nin sinematografisine de şöyle bir göz kırpıyor.