ANDREI TARKOVSKY’NİN SOLARIS’İYLE GEÇMİŞ VE GELECEĞE YOLCULUK

ANDREI TARKOVSKY’NİN SOLARIS’İYLE GEÇMİŞ VE GELECEĞE YOLCULUK


Bilim ve kurgunun çarpışması


Sinema dili en oturaklı ve kendine has yönetmenlerden Andrei Tarkovsky’nin 1972’de hayatımıza giren melankolik bilim kurgusu Solaris‘in geçmiş ve geleceğinin yansımalarına ayna tutan enfes bir video çalışması, huzurlarınızda.

Solaris

Baştan sona karşıtlıklar üzerinden seyrederken bir yandan en yoğun ve derin duygulara seslenen Solaris’te, protogonist Kris ile beraber yüzleştiğimiz bin bir tezatlığı ve bu kontrastın bir arada nasıl harikulade bir bütüne dönüştüğünü 6 buçuk dakikalık bir videoda tekrar gözden geçirme imkanına erişiyoruz. Yalnız konuya inmeden filmi henüz izlemeyenleri dışarı alalım; spoiler yiyince üzülmesinler.

Bildiğiniz gibi; geçmiş-gelecek, dünya-uzay, yaşlılık-gençlik, gerçek-hayal, unutmak-hatırlamak, kaçmak-yüzleşmek ve aşk-gurur gibi birçok sınırı bir araya getiren Andrei Tarkovsky’nin başyapıtında, sevgili karakterimiz dünya üzerinde unutmaya çalıştığı geçmişiyle uzay istasyonunda yüzleşmek durumunda kalıyor. Bunun etrafında bilim ve kurgunun hakkını vererek Kris’in gerçekliğine tanık olduğumuz bu yanılsamalar evreninde Tarkovsky’nin dehasına tekrar ve tekrar hayran kalıyoruz.

Lafı fazla uzatmadan Jack’s Movie Reviews’un geçmiş ve gelecek başta olmak üzere çarpıştırdığı tüm yansımaları bir oturuşta yiyip yutmak isteyenleri Solaris – Past & Present incelemesine alalım.